ΣΥΡΙΖΑ

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Η υποκριτική ευαισθησία της Περιφερειακής Αρχής για τη Σαγιάδα φύλλο συκής για τη συμμόρφωση με τα ιδιωτικά συμφέροντα στη θέση «Γωνιά»


Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με θέμα την εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης πετρελαιοειδών στη θέση Γωνιά της Ηγουμενίτσας υπήρξε παραπάνω από αποκαλυπτική και για την ουσία της υπόθεσης και για την πολιτική εντιμότητα της Περιφερειακής Αρχής.
Το σίγουρο είναι ότι οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) έχουν παραδεχθεί δημόσια ότι η κατασκευή αποθηκών δεν είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του λιμανιού και ότι έχουν δεχτεί πιέσεις από ιδιωτικά συμφέροντα προκειμένου να γίνει διακίνηση πετρελαιοειδών.  Είναι προφανές ότι η επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού ανοίγει το δρόμο (και την όρεξη) σε όλων των ειδών τους επενδυτές και κινδύνους.
Οι κάτοικοι και η Δημοτική Αρχή της Ηγουμενίτσας έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν και λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αποθηκών και λόγω της απώλειας κάθε δημόσιου ελέγχου στην παράκτια ζώνη και κυρίως λόγω της πιθανότητας επέκτασης των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων με άλλες δραστηριότητες (λ.χ. ασφαλτικά, εγκαταστάσεις συνδεόμενες με τις έρευνες για πετρέλαιο κλπ.).
Αυτή την ανησυχία τους την ενισχύει η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, η οποία, ύστερα από σχετικό αίτημα του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συνέδεσε ευθέως το συγκεκριμένο θέμα με την εγκατάσταση ασφαλτικών στη Σαγιάδα, την οποία έχει ομόφωνα απορρίψει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Και εάν είναι εύλογο να ασκούνται στον κύριο Γενικό κυβερνητικές πιέσεις για εξεύρεση «εναλλακτικής λύσης», είναι απαράδεκτο μεταξύ των πειθήνιων αποδεκτών να συμπεριλαμβάνεται η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου.
Εξίσου απαράδεκτη είναι η διαδικαστική ακροβασία, την οποία εφηύρε η πλειοψηφία προκειμένου να αποφύγει την ευθύνη να εξηγήσει τη στάση της στο λαό της Ηγουμενίτσας. Αφού αρχικά απείλησε με αποχή από την ψηφοφορία, στη συνέχεια ψήφισε εκτός θέματος, καθώς στην ημερήσια διάταξη με θέμα «Γωνιά» ψήφισε εναντίον των ασφαλτικών στη Σαγιάδα (!!), ισχυριζόμενη ότι δεν χρειάζεται άποψη του Συμβουλίου για τη «Γωνιά», επειδή υπάρχουν παλιότερες αποφάσεις άλλων οργάνων. Τις αποδέχεται όμως αυτές τις -αμφιλεγόμενες- αποφάσεις η Περιφέρεια Ηπείρου ναι ή όχι ; Η υποκριτική ευαισθησία για τη Σαγιάδα χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής προκειμένου να συγκαλύψει το ρόλο της Περιφερειακής Αρχής και του κ. Καχριμάνη ως τροχονόμου στην κίνηση των ιδιωτικών συμφερόντων στην Ήπειρο.
Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» απορρίπτει τη συγκεκριμένη επιλογή στη θέση «Γωνιά», γιατί δεν συνδέεται με ένα σχέδιο ανάπτυξης και διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού αλλά με την ιδιωτικοποίηση και τη λεηλασία. Υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις ανήκουν με παλιές δικαστικές αποφάσεις στην ιδιοκτησία του Δήμου Ηγουμενίτσας και όχι στον ΟΛΗΓ, δηλαδή στους ορεγόμενους ιδιώτες επενδυτές. Τέλος θεωρεί αποπροσανατολισμό να επεκταθεί στην ούτως ή άλλως δεδομένη αντίθεση της παράταξης στην εγκατάσταση ασφαλτικών στη Σαγιάδα.  
                                                                    Γιάννης Παπαδημητρίου
                                                                   Περιφερειακός Σύμβουλος      
                                                                                                            3-6-2013           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου