ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Σχετικά με τη μελέτη για το φράγμα στον Καλαμά

       Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Φιλιατών εκφράζει την αντίθεση της και τον έντονο προβληματισμό της σχετικά με την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης του υδροηλεκτρικού φράγματος του ποταμού Καλαμά στη θέση Αβαρίτσα, από την Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου. Μια έγκριση που έγινε παρά τις αντίθετες γνωματεύσεις του τμήματος αλιείας της Ν.Α. Θεσπρωτίας και του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Φιλιατών και παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και τις ενστάσεις των καλλιεργητών της περιοχής.
      Σύμφωνα με αυτές η περιβαλλοντική μελέτη του υδροηλεκτρικού φράγματος (συμφερόντων της εταιρίας ΔΕΗ Ανανεώσιμες-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε.) είναι ανεπαρκής σχετικά με τις επιπτώσεις στην ιχθυοπανίδα του ποταμού, με τις συνέπειες των πιθανών πλημμυρικών φαινομένων  από υπερχείλιση στις καλλιέργειες και στη προστατευόμενη περιοχή των Στενών Καλαμά αλλά και σχετικά με τη συνολική προστασία του ποτάμιου οικοσυστήματος σε όλο του το μήκος λόγω της αθροιστικής επίδρασης των υπαρχόντων και άλλων σχεδιαζόμενων υδροηλεκτρικών έργων στον Καλαμά.
     Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσανατολισμένος προς μια επιχειρηματικότητα που θα σέβεται το περιβάλλον, το φυσικό πλούτο της χώρας και τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών. Απέναντι στην ανάπτυξη που βασίζεται στη λεηλασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης εργασίας, (με ταυτόχρονη  περιβαλλοντική καταστροφή και  κατάργηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων), ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει ένα ριζικά διαφορετικό παραγωγικό, κοινωνικό και οικολογικό σχέδιο ανάπτυξης. Το σχέδιο αυτό στηρίζεται στις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και τους πόρους κάθε περιοχής, επιδιώκει την ισορροπία και τη συνέργεια μεταξύ των τριών τομέων παραγωγής, διαφυλάσσει το περιβάλλον και επιτρέπει τη διανομή της παραγόμενης αξίας στο σύνολο του πληθυσμού. Θεωρεί δε επιβεβλημένη τη συγκρότηση ενός εθνικού χωροταξικού σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
      Το ευαίσθητο θέμα του υδροηλεκτρικού φράγματος του Καλαμά αφορά όλους τους δημότες του δήμου Φιλιατών και όλους τους Θεσπρωτούς πολίτες και δε πρέπει να αποτελέσει πεδίο άσκησης μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων. Ως εκ τούτου η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Φιλιατών στηρίζει την απόφαση του Δήμου Φιλιατών να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης και καλεί  όλους τους πολίτες σε αγωνιστική εγρήγορση  έναντι της απειλούμενης καταστροφής του φυσικού μας πλούτου.
                                                               Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ  5/2/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου