ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά την εκποίηση της γαλακτοβιομηχανίας "ΔΩΔΩΝΗ"



Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής  Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ 
-          ΕΕΚΕ Οικονομικών
-          ΕΕΚΕ Παραγωγής και Εμπορίου
-          Των τριών Βουλευτών της Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Χρήστου Μαντά, Όλγας Γεροβασίλη, Κώστα Μπάρκα
Ανακοίνωση σχετικά  την εκποίηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ

Ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την εξέλιξη της διαδικασίας πώλησης-εκποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Μετά την απόφαση για την πώληση του πακέτου μετοχών του 67.77% από την ΑΤΕ με την διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού και την εκποίηση στη συνέχεια της ΑΤΕ, αποφασίστηκε η συνέχιση του διαγωνισμού από ειδικό εκκαθαριστή με την εποπτεία της ΤτΕ.
Στην παρούσα φάση, όπως ανακοινώθηκε και σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία συζητήθηκε και το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ, στο διαγωνισμό προχωρούν τρεις εταιρείες, ενώ έχει αποκλεισθεί η πρόταση των ενώσεων συνεταιρισμών της περιοχής που βεβαίως περιελάμβανε σαν στρατηγικό επενδυτή επιχειρηματία της περιοχής στον οποίο σύμφωνα με την πρόταση των ΕΑΣ  παραχωρείται και το πακέτο των μετοχών.
Οι συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι αντίθετοι σε αυτή τη διαδικασία και μάλιστα ζητούν να σταματήσει ΑΜΕΣΩΣ, καθώς επιπλέον υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις προσφέρουν κατ’ ουσία ένα εξευτελιστικό "τίμημα" έναντι της αγοράς μιας εταιρείας που ήταν συνεχώς κερδοφόρα, κατέχει ηγετική θέση στη γαλακτοβιομηχανία στη χώρα μας και τα προϊόντα της, ιδίως η φέτα, είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Χαρακτηριστικό της ευρωστίας της επιχείρησης ακόμη και τώρα είναι ότι τα δάνειά της έχουν πάει στην «καλή» ΑΤΕ, καθώς η ΔΩΔΩΝΗ πάντα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της .
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχει καταθέσει αίτημα για άμεση κοινή  σύγκληση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου με την παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουμε απάντηση.
Η ΔΩΔΩΝΗ  που οικοδομήθηκε με τον μόχθο των κτηνοτρόφων παραγωγών και τη στήριξη των εργαζομένων της  χρειάζεται :
1.      Να στηριχθεί επειγόντως με κατάλληλο ΔΣ και βραχυπρόθεσμο σχέδιο (στο οποίο να περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση) και να σταματήσει να απαξιώνεται.
2.      Να καταβληθούν οι αμοιβές των παραγωγών για το γάλα, που πρώτη φορά καθυστερούν.
3.  Το πακέτο των μετοχών της πρώην ΑΤΕ να περάσει, στην ονομαστική αξία των μετοχών, στο πρωτοβάθμιο παραγωγικό συνεταιρισμό εισκομιστών γάλακτος και η προσπάθεια αυτή να στηριχθεί, από την πολιτεία.
Η ΔΩΔΩΝΗ δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, μπορεί με ένα συνεταιριστικό-αυτοδιαχειριστικό μοντέλο λειτουργίας να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου