ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

20/4 Ασπροκκλήσι & 21/4 Γλυκή : Εκδηλώσεις σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα


Ηγουμενίτσα 21/4/2013

Σε κεντρικό καφενείο στo Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας συναντήθηκε  το Σάββατo 20/4, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσπρωτίας με τη συμμετοχή του  Νίκου Παπαδόπουλου (αγρότη – συνδικαλιστή) και του Δημήτρη Καρακώστα (γεωπόνου) - μελών του Συντονιστικού του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.  Στην συνάντηση παρευρέθηκαν πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και ΤΟΕΒ, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και αγρότες και κτηνοτρόφοι των γειτονικών περιοχών και ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα χρονίζοντα προβλήματα της καθημερινότητάς τους καθώς και την αγωνία για την επιβίωσή τους που βιώνουν εν μέσω μνημονίων.
Αναπτύσσοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας οι Νίκος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Καρακώστας  επέμειναν πως πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι να μείνουν οι παραγωγοί στον τόπο τους και να διαχειριστούν την παραγωγή τους για να έχουμε έξοδο από την κρίση σε όφελος των αναγκών των παραγωγών, των εργαζόμενων και των αδύναμων στρωμάτων. Βασικό εργαλείο για την προώθηση αυτής της εναλλακτικής πολιτικής είναι ο εθνικός σχεδιασμός με περιφερειακό και τοπικό προγραμματισμό, που θα δίνει επιστημονικά τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που βασανίζουν τον αγρότη: τι και πόσο θα παράγω, με τι κόστος και σε τι τιμές θα πουλήσω; Επίσης κομβικό σημείο είναι η ανάκτηση από το κράτος της Αγροτικής Τράπεζας στην οποία οι αγρότες έχουν υποθηκεύσει χωράφια, εφόδια και παραγωγή και με τρόπο αδιαφανή κάνοντας την «προγραμματική τους συμφωνία» κουρελόχαρτο, χάρισαν  οι κυβερνώντες σε μια νύχτα στον όμιλο Πειραιώς και τον κ Σάλα. Ωστόσο, για να υλοποιηθούν οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές πρέπει να σταματήσει η καταστροφή και να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας με τη συμμετοχή και την οργάνωση των παραγωγών. Τα άμεσα κυβερνητικά μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι :
- Η επαναφορά στο 11% της επιστροφής ΦΠΑ των γεωργικών προϊόντων και εφοδίων και τη μείωση στο ελάχιστο του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια.
- Η επιστροφή του ΕΦΚ και καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου, σε ποσότητα που θα καθορίζεται από την ετήσια δήλωση καλλιέργειας κάθε παραγωγού.
- Το μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
- Η ρύθμιση αγροτικών χρεών (συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους) λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία
- Η θεσμοθέτηση της κάρτας αγρότη για την αγορά γεωργικών εφοδίων με την εγγύηση του δημοσίου και οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας της τελευταίας διετίας.
- Η εντατικοποίηση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου της αγοράς και άμεση πάταξη των υπερτιμολογήσεων, εναρμονισμένων τιμών και παράνομων ελληνοποιήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ριζικά αντίθετος στο πλαίσιο και τις ρυθμίσεις της ΚΑΠ 2014-2020, που με σημαία  την  παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας, έχει σαν  αποκλειστικό στόχο την εξάλειψη των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων και τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων βιομηχανιών μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης τροφίμων και των εξαγωγικών επιχειρήσεων και όλα αυτά εις βάρος των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας.
Ταυτόχρονα οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μαζί με τους παραγωγούς πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες  για να πυκνώσουν και να εμπλουτιστούν με νέες μορφές τα δίκτυα αλληλέγγυας διακίνησης τροφίμων. Για τη δημοκρατική, συμμετοχική αυτοοργάνωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε ομάδες παραγωγών  που θα βάλει οριστικά τέλος στους ανενεργούς συλλόγους και τους συνεταιρισμούς σφραγίδες.
Οι αγρότες της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον του μέρους του γειτονικού τους κάμπου με περίπου 6.500 στρέμματα και 250.000 δέντρα με μανταρίνια (κλημεντίνες)  λόγω του γεγονότος πως τα νερά του Καλαμά είναι σε ύψος 0,6m από τα χωράφια τους και η αποστραγγιστική τάφρος δεν λειτουργεί ουσιαστικά μια και δεν υπάρχει δρόμος πρόσβασης για τα μηχανήματα ώστε να καθαριστεί από τα φερτά υλικά. Οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες καθώς και οι αιρετοί τους εκπρόσωποι αδρανούν επί μακρόν εγκληματικά να δώσουν λύση.
Σε κεντρικό καφενείο στη Γλυκή Θεσπρωτίας συναντήθηκε  την Κυpιακή το μεσημέρι 21/4 η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσπρωτίας με τη συμμετοχή του  Νίκου Παπαδόπουλου (αγρότη – συνδικαλιστή) και του Δημήτρη Καρακώστα (γεωπόνου) - μελών του Συντονιστικού του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.  Οι Νίκος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Καρακώστας  ανέπτυξαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, που  ξεκινά με το κομβικό ζήτημα της ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα .
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι των γειτονικών περιοχών που ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα  προβλήματα της καθημερινότητάς τους και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και συζήτηση. Συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που δημιουργούνται με την συρρίκνωση των κρατικών υπηρεσιών λόγω μνημονίου καθώς και τα προβλήματα που δημιουργεί στους κτηνοτρόφους η πολιτική της κυβέρνησης για τους βοσκότοπους και οι καθυστερήσεις πληρωμών του γάλατος που έδωσαν στη «Δωδώνη» που τους ζητά αντί χρημάτων να τους καταβάλει προϊόντα (πχ αντίστοιχα κεφάλια τυρί). Επίσης έγινε εκτενής συζήτηση για το μοντέλο παραγωγής που προωθείται και το υψηλό κόστος της,  με φυσικό επόμενο πολλά χωράφια να μένουν ακαλλιέργητα  ή να χρησιμοποιούνται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου ο αγρότης να κινδυνεύει να χάσει τη γη του.
Η συζήτηση έκλεισε με την παραδοχή πως δεν πρέπει η κοινωνία να επιτρέψει να είναι η τροφή  εμπόρευμα σε χέρια ολίγων κερδοσκόπων. Η αγροτική παραγωγή πρέπει να σχεδιαστεί με νέα οικολογικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά πρότυπα. Για να σταματήσει το μαράζωμα της υπαίθρου και να εξασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια και η διατροφική κυριαρχία του κόσμου της παραγωγής  και των αναγκών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου