ΣΥΡΙΖΑ

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

1/4 : Ο Χρ. Μαντάς σε Φιλιάτες & Βρυσέλλα

 To ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τη συμμετοχή του  βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντά.  Στο νοσοκομείο συμμετείχε σε σύσκεψη  με τον προσωρινό διοικητή του ιδρύματος, τον προϊστάμενο της διοικητικής υπηρεσίας, την προϊσταμένη του νοσηλευτικού, την προϊσταμένη οικονομικού, τον προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών, τον προϊστάμενο της ιατρικής υπηρεσίας,   εκπρόσωπο της τριμελούς επιτροπής καθώς και την πρόεδρο και τον γραμματέα του σωματείου των εργαζομένων στο ίδρυμα. Έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και το νοσηλευτικό ίδρυμα με σοβαρότερο την έλλειψη προσωπικού (άμεση προτεραιότητα η στελέχωση της παθολογικής κλινικής με 2 ειδικούς ιατρούς)  και την συνεχή συρρίκνωση των κονδυλίων του προϋπολογισμού που καθιστά αδύνατη την λειτουργία του ιδρύματος αν δεν βρεθούν άμεσα νέοι πόροι. 
Από την πλευρά του ο Χρήστος Μαντάς ενημέρωσε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του νοσοκομείου για την ερώτηση που είχε υποβάλλει στο Υπουργείο  Υγείας και την ασαφή απάντηση την οποία έλαβε, η οποία αποφεύγει να μπει στην ουσία των κρίσιμων προβλημάτων που ταλανίζουν το ίδρυμα και το προσωπικό του και  που απαιτούν άμεσα ρεαλιστικές λύσεις.
Στην συνέχεια κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσπρωτίας και ο Χρήστος Μαντάς συνοδευόμενοι από τον προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών, την πρόεδρο και τον γραμματέα του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου επισκέφθηκαν το ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα. Το ζήτημα της επικαιροποίησης του οργανισμού του ιδρύματος που θα πρέπει να περιλαμβάνει το ΤΕΠ τα ΚΥ και τις μονάδες ψυχικής υγείας του νομού είναι ένα επίσης κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με ευθύνη και σοβαρότητα από την πολιτεία.
Είναι άμεση ανάγκη να στηριχθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του νοσοκομείου και των ανθρώπων του, που οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης έχουν φέρει στα όρια της ασφυξίας. Θα πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει να λειτουργήσουν με ρεαλιστικό τρόπο η νέα πτέρυγα του ΓΝ Φιλιατών και το ΤΕΠ με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας σε υγεία και εργασία αλλά και το γεγονός πως το λιμάνι, τα σύνορα και η Εγνατία αυξάνουν τον πληθυσμό και την τουριστική κίνηση στην περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες.    

Σε κεντρικό καφενείο στη Βρυσσέλα Θεσπρωτίας συναντήθηκε  αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τη συμμετοχή του  βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντά.  Στην συνάντηση παρευρέθηκαν πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και ΤΟΕΒ καθώς και αγρότες των γειτονικών περιοχών και ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την απελπισία και την αγωνία για την επιβίωσή τους που βιώνουν εν μέσω κρίσης και μνημονίων. Κι αυτό γιατί βλέπουν  την αδυναμία τους να μπορέσουν να πάρουν παραγωγή από τα κτήματα και τα περιβόλια τους εξ’ αιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά.
Το πρόβλημα της διαχείρισης του νερού του ποταμού πρέπει κατά την γνώμη της πλειοψηφίας των παρευρισκομένων να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία και τους θεσμικούς φορείς της (δήμους, περιφέρεια, κεντρική διοίκηση) συνολικά προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των αναγκών των και όχι με γνώμονα το συμφέρον ολίγων επιχειρηματιών και ανωνύμων εταιρειών. Το φράγμα του Ραγίου που κατασκευάστηκε σαν αρδευτικό, αλλά από την ανώνυμη εταιρεία που το διαχειρίζεται χρησιμοποιείται με προτεραιότητα την υδροηλεκτρική του απόδοση σε ενέργεια κάτι που αποτρέπει το συχνό άνοιγμα των θυροφραγμάτων ώστε να μπορέσει να αποστραγγιστεί ο κάμπος. Επίσης καθοριστικής σημασίας μοιάζει να είναι η διαχείριση των υδάτων της Παμβώτιδας που μέρος τους διοχετεύονται στον Καλαμά μεταφέροντας συχνά και λύματα και θα πρέπει να γίνουν μελέτες και σοβαρή κρατική παρέμβαση για τα κρίσιμα αυτά ζητήματα.
Επίσης αναφέρθηκε από τους κατοίκους πως η παρέμβαση στον Καλαμά που σχεδιάζεται με το φράγμα στην Αβαρίτσα τους βρίσκει αντίθετους γιατί θα καταστραφούν τα νερά φυσικών πηγών που βρίσκονται στην περιοχή ενώ τα υπάρχοντα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν μια και δεν αντιμετωπίζονται τα αίτια που τα δημιουργούν στην ρίζα τους.
Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και ο Χρήστος Μαντάς τους απάντησαν πως θα μεταφέρουν στην Βουλή των Ελλήνων και στους αρμόδιους φορείς τα αιτήματά τους και το υλικό που θα τους δώσουν για να μπορέσει να δοθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα λύση στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν μια και δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια τους και να σπείρουν αφού είναι πλημμυρισμένα. Όσον δε το ζήτημα του φράγματος στην Αβαρίτσα τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και στην συνάντηση της Κυριακής 31/3 στο Παλαιοχώρι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατασκευή του φράγματος.  
Στη συνέχεια  ο Χρήστος Μαντάς επισκέφθηκε με τους αγρότες και υπεύθυνους των τοπικών ΤΟΕΒ τα πλημμυρισμένα περιβόλια για να έχει ιδία άποψη του προβλήματος και επέστρεψε στα Γιάννενα μέσω Μενίνας-Παραμυθιάς.
 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου