ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

«Στο κάμπινγκ»




Κυpιακή 4 Αυγούστου, Camping Drepanos.

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ώρες από το τέλος του 1ου Camping Νέων ΣΥΡΙΖΑ στον τόπο μας. Σε αντίθεση με το προηγούμενο δεκαήμερο, αυτή τη στιγμή στο χώρο του κάμπινγκ αναδίδεται μια περίεργη αίσθηση μοναξιάς. Η ατμόσφαιρα είναι ακόμη ηλεκτρισμένη από κουβέντες, γέλια, πολιτικές συζητήσεις, διαφωνίες και καλοκαιρινή διάθεση, νέων στην ψυχή και στο πνεύμα ανθρώπων.

Νέες και νέοι του ΣΥΡΙΖΑ από ολόκληρη την Ελλάδα, ήρθαν στον τόπο μας για ένα διαφορετικό δεκαήμερο διακοπών. Στη διάρκειά του πρόβαλαν μια εναλλακτική πρόταση τουρισμού αλλά και μια διαφορετική πρόταση συλλογικής οργάνωσης της καθημερινότητας. Σε μια περίοδο που η περιοχή μας πλήττεται βαριά από τις συνέπειες της κρίσης, πάνω από 700 άνθρωποι μας επισκέφθηκαν και μας στήριξαν ηθικά αλλά και οικονομικά. Η επιλογή ως τόπου διακοπών μιας ακριτικής περιοχής σαν τη δική μας ή ενός τόπου με την ανάγκη κινηματικής στήριξης όπως η Ιερισσός (23-25/08/2013) διόλου τυχαία δεν είναι. Αποτελεί την έμπρακτη στήριξη τοπικών κοινωνιών από έναν πολιτικό φορέα εμφορούμενο από τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τι έγινε όμως στη διάρκεια αυτού του δεκαημέρου στο κάμπινγκ δίπλα στην πόλη μας;

Workshops για την οικολογία, την αρχιτεκτονική, τη δημοκρατία και τη συντηρητική αναδίπλωση, τα παγκόσμια κινήματα, τη συνεταιριστική και αλληλέγγυα οικονομία, τα τοπικά προβλήματα, τη φασιστική απειλή, το μνημόνιο, θέματα φύλου και ισότητας, τις προγραμματικές και ιδεολογικές θέσεις του ενιαίου πια ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. ήταν συστατικά στοιχεία του προγράμματος. Για τα παραπάνω και τις σχετικές συζητήσεις, βρέθηκαν μαζί μας σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής διανόησης και των κινημάτων, όπως οι: Ε. Πορτάλιου (ακαδημαϊκός, επικεφαλής δημοτικής παράταξης ''Ανοιχτή Πόλη''), Σπ. Λαπατσιώρας (ακαδημαϊκός), Thiago Aguiar & Umut Alikasifoglou (άνθρωποι των κινημάτων από Βραζιλία και Τουρκία αντίστοιχα), Π. Λάμπρου (δημοσιογράφος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Ε. Τσακαλώτος (ακαδημαϊκός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Σ. Κωνσταντακόπουλους (ακαδημαϊκός). Όλοι αυτοί, καθώς και ο διάλογος που πυροδότησαν, μας πλούτισαν με ιδέες και προβληματισμούς.

Πέρα από τα workshops «έτρεχαν» ανοιχτές συζητήσεις, κινηματογραφικές προβολές, σεμινάρια, συναυλίες, συλλογική κουζίνα από τους ίδιους τους κατασκηνωτές που σέρβιρε καθημερινά έως και 120 μερίδες φαγητού, ακτιβισμοί σε λιμάνι και Λευκίμη, ποιητική βραδιά, βιβλιοπωλείο με εκπληκτικές τιμές, λαϊκή βραδιά στη Νέα Σελεύκεια, πορεία και ανοιχτή ομιλία με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην Ηγουμενίτσα. Παράλληλα, το αυτοσχέδιο beαch bar με τα μεταμεσονύκτια πάρτι του προσέφερε μια διαφορετική επιλογή νυχτερινής διασκέδασης, τόσο για τους κατοίκους του κάμπινγκ όσο και ευρύτερα για όποια και όποιον το επιθυμούσε. Είναι αυτή η κουλτούρα της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, του προβληματισμού αλλά και του ξεφαντώματος που κράτησε τις νέες και τους νέους αυτούς μακριά από τη λογική της τυφλής σύγκρουσης, ακόμη και όταν προκλήθηκαν επανειλημμένα από ντόπιους τραμπούκους που μάταια προσπάθησαν να μας δυσφημίσουν απέναντι σε βλέμματα από ολόκληρη την Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω, για δέκα ημέρες ζωντάνεψαν την πόλη μας και πρόβαλαν παράλληλα ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των καλοκαιρινών διακοπών δίχως πολλά χρήματα, μακριά από το κυρίαρχο και αποτυχημένο στην πράξη μοντέλο της καταναλωτικής κοινωνίας αλλά και τη λογική της κατανάλωσης του χρόνου αντί της δημιουργικής αξιοποίησής του. Ένα ψήγμα του διαφορετικού μοντέλου ζωής, έτσι όπως το αντιλαμβάνεται η ριζοσπαστική αριστερά της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πόσα από όσα συνέβαιναν δίπλα μας καταφέραμε να τα προσεγγίσουμε; Τι μάθαμε; Τι μας έμεινε πέρα από τη γλυκιά μελαγχολία ενός ήρεμου πια κάμπινγκ;

Για όσες και όσους ήταν εκεί αλλά και για όσες και όσους απλά είδαν αυτούς τους νέους ανθρώπους να ζωντανεύουν τον τόπο μας σε εποχή συλλογικής κατάθλιψης και ακραίας ύφεσης, τα συμπεράσματα δικά τους. Για όσες και όσους δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν ή απλά δεν το επιδίωξαν καν, είμαστε ανοικτοί να το συζητήσουμε, να το κοινωνήσουμε, να το μπολιάσουμε με νέες ιδέες και ανθρώπους, δίχως προκαταλήψεις αλλά πιστοί στις αξίες της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ελάτε όλοι μαζί να ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε τον τόπο μας όπως θέλουμε να τον βλέπουμε και όπως πραγματικά μας αξίζει. Ζωντανό, δημιουργικό, ανοικτό στη διαφορετικότητα και το καινούργιο, λιμάνι χωνευτήρι, τόπο συλλογικά και μόνιμα αναπροσαρμοζόμενο στις ανάγκες των ανθρώπων του. Έναν τόπο για τους πολλούς που τιμά τα χαρακτηριστικά του κάνοντάς τα εργαλεία ανάπτυξης και πρωτοπορίας. Τέλος, για όσες και όσους χλευάζουν ας αναλογιστούν τα παραπάνω.


Νέες/οι ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας



ΥΓ.  Πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει τη ζωντάνια και τη συμμετοχή σε όλη τη διάρκεια του κάμπινγκ μπορείτε να εντοπίσετε στο www.left.gr


Ανταπόκριση από τις αμμουδιές: 1ο Camping Νέων ΣΥΡΙΖΑ

http://left.gr/news/antapokrisi-apo-tis-ammoydies-1o-camping-neon-syriza
Ρεπορτάζ από τη μαχητική παρουσία των Νέων ΣΥΡΙΖΑ στην Ηγουμενίτσα κατά την κεντρική εκδήλωση με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα
  http://left.gr/news/anthizei-i-antistasi-kai-i-elpida-stin-igoymenitsa-vinteo-fotografies

Ηγουμενίτσα: Παρέμβαση των Νέων ΣΥΡΙΖΑ στα κρατητήρια του Λιμενικού (βίντεο)

http://left.gr/news/igoymenitsa-paremvasi-ton-neon-syriza-sta-kratitiria-toy-limenikoy-vinteo

«Όχι στο ξεπούλημα του Ισσού» - επίσκεψη των Νέων ΣΥΡΙΖΑ στη Νότια Κέρκυρα 

http://left.gr/news/ohi-sto-xepoylima-toy-issoy-episkepsi-ton-neon-syriza-sti-notia-kerkyra-fotografies



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου