ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη 7 Σεπτεμβρίου


Πολιτική Απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
31/08 και 1/09/2013


Η κατάσταση στη χώρα

Μετά από 3,5 χρόνια άγριας «μνημονιακής» λιτότητας η κοινωνία και η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια καταστροφική πορεία. Η κυβέρνηση Σαμαρά μέσα στο καλοκαίρι πέρασε στην τελική φάση του σχεδίου: επίθεση με όλα τα μέσα απέναντι στην αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού και στη δημοκρατία προς όφελος των εγχώριων οικονομικών ελίτ και των δανειστών. Τελικός στόχος ένας λαός χωρίς δικαιώματα, ένας λαός φτωχός και «φθηνός», ένας λαός χωρίς δημόσια αγαθά, ένας λαός γονατισμένος.

Το περίφημο «success story», όπως ήταν αναμενόμενο, κατέρρευσε. Δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει ποτέ για τον ελληνικό λαό. Δεν προβλέπεται να υπάρξει διαφορετική πορεία όσο ο ίδιος ο λαός δεν την επιβάλλει. Η πολιτική της υποταγής του λαού στους οικονομικά ισχυρούς δεν είναι προσωρινή, είναι η «Νέα Ελλάδα» που οραματίζεται και για τις επόμενες γενιές η μνημονιακή παράταξη. Αυτό είναι το μόνο «success story» και αφορά την οικονομική εγχώρια και διεθνή ολιγαρχία. Δεν υπάρχει άλλο σχέδιο για τη μνημονιακή παράταξη. Γι’ αυτό άλλωστε ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος και εναρμονίζονται με τόση ευκολία με τα διεθνή κέντρα των δανειστών και την ευρύτερη  νεοφιλελεύθερη στρατηγική στην Ευρώπη. Οι διεθνείς συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, την αποτυχία των μνημονίων στην Ελλάδα, τον προβληματισμό για το μέλλον και τη δημοκρατία στη χώρα μας και στην Ευρώπη συνολικότερα γίνονται με τη χώρα μας πλήρως απούσα. 

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία, έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η «έξοδος στις αγορές» και το «πρωτογενές πλεόνασμα» εξαγγέλλονται για να σηματοδοτήσουν τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, που ρίχνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες τους, και αυξάνει τα προνόμια και τον πλούτο μιας μικρής μειοψηφίας κερδοσκόπων.

Η επίθεση στη δημοκρατία και την ελευθερία με το κλείσιμο της ΕΡΤ έδειξε ότι δεν υπάρχει «κατώφλι» στο πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση. Για τα συμφέροντα της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας δεν υπάρχει δικαίωμα που να μην καταπατηθεί, δεν υπάρχει τήρηση του συντάγματος, δεν υπάρχει όριο στο πού μπορούν να οδηγήσουν τον ελληνικό λαό. Η νέα «Δημόσια» Τηλεόραση καθρεφτίζει πλήρως την πολιτική παρακμή ενός καθεστώτος που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο ακραία αυταρχικό.

Τα νέα μέτρα:

- Χιλιάδες νέες απολύσεις, διαθεσιμότητες που μέχρι το τέλος του 2013 θα φτάσουν τις 25.000 και από αυτές οι 15.000 τουλάχιστον θα είναι απολύσεις.

- Επιπρόσθετα οι πολίτες βρίσκονται μπροστά σε μια τεράστια φοροεπιδρομή υπό τον μνημονιακό κυβερνητικό στόχο άντλησης 10 δις € έως το τέλος του 2013.

- Κλείσιμο-συγχώνευση νοσοκομείων, διάλυση του ΕΟΠΠΥ, μείωση των παροχών υγείας, μεταφορά μεγάλου μέρους του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους.

- Κατάργηση και συγχώνευση σχολείων με αποτέλεσμα την αδυναμία πολλών γονιών να παράσχουν και τη στοιχειώδη εκπαίδευση στα παιδιά τους, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

- Σταδιακή άρση της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να μείνουν χωρίς σπίτι.
- Νέα μείωση συντάξεων ξεκινώντας από 01-01-2014 με εξαφάνιση σχεδόν των επικουρικών και περαιτέρω περικοπή του εφάπαξ.

- Μείωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, απελευθέρωση και των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση 13ου & 14ου μισθού.

- Ιδιωτικοποιήσεις με συνοπτικές διαδικασίες, ιδιαίτερα οργανισμών κερδοφόρων π.χ. Ο.Π.Α.Π. (ουσιαστικά ξεπουλήθηκε) ή οργανισμών με μεγάλη στρατηγική ή κοινωνική σημασία, όπως ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΑΣ, κ.ά.

- Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων για χρέη και υποχρεώσεις προς το Δημόσιο αδιάκριτα και ανεξάρτητα από τις δυνατότητές τους και την αντικειμενική αδυναμία τους λόγω εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

- Η καταστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών από τη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης και τρόικα επιδεινώνει την ήδη τρομακτική ανεργία και υποσκάπτει τις δυνατότητες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Την ίδια ώρα και μετά την αυταπόδεικτη αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος βάρβαρης λιτότητας έχει ανοίξει η συζήτηση για «νέο δάνειο». Μετά τη δήλωση Σόιμπλε ότι επίκειται νέο δάνειο πάνω στα παλιά δάνεια και νέο μνημόνιο πάνω στα παλιά μνημόνια και νέα μέτρα πάνω στα παλιά ως το 2020, ήρθε η δήλωση του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης του SPD, ότι το νέο δάνειο που έρχεται θα είναι και αυτό κολοσσιαίο.

To νέο δάνειο σημαίνει νέα δεσμά, με νέο μνημόνιο και με νέα μέτρα. Σημαίνει το οριστικό τέλος της Ελλάδας ως μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας. Σημαίνει οριστική μετατροπή της χώρας σε οικονομική αποικία των δανειστών, χωρίς δημόσια περιουσία και δημόσιο- κοινωνικό τομέα. Σημαίνει συνεχιζόμενη μετατροπή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Γερμανική Ένωση ή Ένωση των δανειστών.

Η Ελλάδα δε χρειάζεται νέα μνημονιακά δάνεια. Η Ελλάδα χρειάζεται διέξοδο από τη κρίση. Και διέξοδος από τη κρίση σημαίνει πρώτα από όλα διέξοδος από τη καταστροφική πολιτική των μνημονίων της λιτότητας. Δεν πρόκειται τα χρέη των τραπεζών να τα φορτώσουμε στην κοινωνία. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η χώρα να καταρρεύσει πληρώνοντας 24 δις ευρώ τόκους και τοκοχρεολύσια την επόμενη τριετία, εκμηδενίζοντας ταυτόχρονα τους μισθούς και τις συντάξεις των πολιτών. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην συνταγματοποίηση της λιτότητας και των πιο βάρβαρων πολιτικών.

Την ίδια στιγμή, η μνημονιακή παράταξη έχει το θράσος να ενοχοποιεί τις απόλυτα δικαιολογημένες κοινωνικές αντιδράσεις στην πολιτική τους ως λαϊκισμό, και να εμφανίζει εαυτόν ως υπερασπιστή του ορθού λόγου και της ηθικής. Την ώρα μάλιστα που η ίδια γιγαντώνει ένα καθεστώς διαπλοκής και διαφθοράς, αναζωπυρώνει κάθε είδους πελατειακό σύστημα, αποθεώνει την έννοια του «κολλητού» και δεν διατηρεί πια ούτε τα προσχήματα στο σφιχταγκάλιασμά της με την παλιά και νέα διαπλοκή.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Η επόμενη περίοδος θα είναι πυκνή σε κοινωνικές διεργασίες και αγώνες και εκτιμούμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Χρέος του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση και την απόφαση του τελευταίου του Συνεδρίου, είναι να συμβάλει στους αγώνες όλων όσων πλήττονται από την μνημονιακή πολιτική, αλλά και να διαμορφώσει τους όρους πολιτικής ανατροπής της μνημονιακής διακυβέρνησης και της συγκρότησης μιας κυβέρνησης της Αριστεράς η οποία θα αλλάξει ριζικά την πορεία της χώρας σε όφελος του λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων θα σταθεί στο πλευρό των κοινωνικών δυνάμεων που αγωνίζονται για μια ζωή με δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ  θα υπερασπίσει το δικαίωμα του λαού στη δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία. Θα σταθεί δίπλα στους εκπαιδευτικούς, το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Θα συμβάλλει ώστε ο δικός τους αγώνας να γίνει αγώνας όλου του ελληνικού λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί ανυποχώρητα ενάντια στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και επικοινωνιακές επιθέσεις της κυβέρνησης. Στηρίζει τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ για πραγματική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, για το δικαίωμά τους στην εργασία. Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετέχουν στα τηλεοπτικά πολιτικά πάνελ της ψευδομεταβατικής τηλεραδιοφωνικής κυβερνητικής καρικατούρας, την οποία δεν αναγνωρίζουμε ως «δημόσια» και λαμβάνουμε τα αντίστοιχα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνά το «μαύρο» στη δημοκρατία και επιμένει στη θέση του πως η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη για όσους αντισυνταγματικά και πραξικοπηματικά η κυβερνητική μνημονιακή αναλγησία απέλυσε από τον δημόσιο τομέα.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι η κινητοποίηση των δυνάμεών του θα είναι καθημερινή σε όλα τα μέτωπα, ενώ παράλληλα η πολιτική του δράση, εκφώνηση και φυσιογνωμία θα βρίσκονται σε πλήρη απόσταση από το συστημικό κάδρο, με ενδυνάμωση του ηθικού πλεονεκτήματος του χώρου μας και με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια στις προτάσεις μας.


Πολλοί αγώνες, ένας στόχος: η ανατροπή της κυβέρνησης

Όμως, σήμερα, μετά από μεγαλειώδεις παλλαϊκές κινητοποιήσεις (πλατείες, 28η Οκτωβρίου του 2011, πανελλαδικές απεργίες κοκ), πάμπολλους τοπικούς και επιμέρους εργατικούς αγώνες, τη σαφή καταδίκη της πολιτικής αυτής στις εκλογές του 2012 έχουμε την πείρα να κατανοήσουμε ότι αυτή η πολιτική δεν αναχαιτίζεται τμηματικά. Δεν υπάρχει επιμέρους νίκη που μπορεί να επιτευχθεί, δεν υπάρχει τμήμα των λαϊκών τάξεων που θα γλιτώσει. Το μνημονιακό καθεστώς είναι ανελαστικό σε κάθε λαϊκό αίτημα, γι’ αυτό ο μόνος δρόμος που του μένει είναι ο αυταρχισμός και η περιστολή της δημοκρατίας. Η μνημονιακή παράταξη καταστρατήγησε βάναυσα –κι εξακολουθεί να το κάνει– θεμελιώδεις προϋποθέσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος: τη συνταγματική νομιμότητα, τη δημοκρατική κοινοβουλευτική πρακτική, και κυρίως τη διαρκή εναρμόνιση της πολιτικής με τη λαϊκή βούληση, με την έκφραση του λαϊκού παράγοντα είτε μέσω των εκλογών, είτε μέσω των κινηματικών εκδηλώσεών του.

Επίσης, ό,τι μέχρι σήμερα αποτελούσε μερική ήττα για την κοινωνία και τα κινήματα (μείωση εισοδημάτων, ανεργία, διάλυση ή καταστολή μεγαλειωδών κινητοποιήσεων, ατελέσφοροι αγώνες) από αύριο θα μπορούσε να σημαίνει κατάρρευση της συλλογικής συνείδησης, αποδοχή των τετελεσμένων και στροφή προς συντηρητικές ατομικές λύσεις.

Απέναντι σε αυτή τη νέα κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως κεντρικό κοινό στόχο όλων των κινητοποιήσεων και των αγώνων σε όλους τους τομείς και για όλα τα ζητήματα την πτώση της κυβέρνησης υπό το βάρος της λαϊκής πίεσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τα πάντα ώστε να οικοδομηθεί μια πλατιά λαϊκή ενότητα, ένα παλλαϊκό πολιτικό ρεύμα ανατροπής, αποτέλεσμα της πολιτικοποίησης κάθε επιμέρους αγώνα και κινητοποίησης. Μια πολιτικοποίηση που θα οικοδομηθεί μέσα από ανοιχτές λαϊκές επιτροπές με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης οι οποίες θα μετατρέπουν κάθε επιμέρους αγώνα σε υπόθεση όλης της κοινωνίας συνδράμοντας τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη και οι φίλοι του καλούνται να συμβάλλουν ώστε να συγκροτηθούν λαϊκές επιτροπές υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών, ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις σε κάθε πόλη, νομό και περιφέρεια. Ανοιχτές λαϊκές επιτροπές παντού. Επιδίωξή μας είναι να εκπεμφθεί ρητά και πειστικά στην κοινωνία η αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ για δημοκρατική ανατροπή τώρα.

Όλο το δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή, μέχρι την πιο μικρή Οργάνωση Μελών, καθορίζει τη δράση του με βάση την προτεραιότητα αυτή και προχωρά σε μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση προς όλο τον λαό. Να προσπαθήσουμε ο αγώνας για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια, που άμεσα και πρακτικά υπηρετείται από τις πρωτοβουλίες Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τις οποίες με θέρμη υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, να αποτελέσει μέρος του μεγάλου κινήματος ανατροπής.

Η ακύρωση των μνημονίων, η δημοκρατία, η αξιοπρέπεια, η ανεξαρτησία, η ισότητα και η αλληλεγγύη είναι η βάση συγκρότησής τους. Η δημόσια απεύθυνση και οι ανοιχτές συνελεύσεις, η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών αλλά και κάθε πολίτη που κινδυνεύει και συνθλίβεται από την βάρβαρη πολιτική λιτότητας είναι η βάση λειτουργίας τους. Σ’ αυτές τις επιτροπές μπορούν να συμμετέχουν φορείς αλλά και πρόσωπα. Έχει ιδιαίτερη σημασία να βάλουμε σε κίνηση τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που μας στήριξαν με την ψήφο τους στις εκλογές. Ο δικός τους ρόλος είναι καταλυτικός για τη συγκρότηση ενός κινήματος – κύματος ανατροπής. Η συνύπαρξη και η συνεργασία του κόμματός μας με στελέχη συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, οικολογικών κινημάτων, καθώς και με διανοούμενους, πανεπιστημιακούς και καλλιτέχνες θα ενισχύσει ουσιαστικά το πολιτικό αντιμνημονιακό μέτωπο. Μπορεί να αποτελέσει οργανικό στοιχείο της διεκδίκησης της ηγεμονίας απέναντι στο σύνθετο και πολυπλόκαμο, συνεχώς αναδιαμορφούμενο ακροδεξιάς έμπνευσης μπλοκ των μνημονιακών δυνάμεων, το οποίο εκτείνεται όμως μέχρι σε παραδοσιακές κεντροαριστερές δυνάμεις.

Σήμερα το σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί» εκφράζει τον αγώνα για ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί να τους αφήσουμε να καταδικάσουν την κοινωνία στην καταστροφή, την ανεργία, τα λουκέτα και την φτώχεια. Δεν μπορεί να τους αφήσουμε να στερήσουν την πρόσβαση των παιδιών μας στην γνώση και του λαού στην υγεία. Δεν μπορεί να τους αφήσουμε να πάρουν τα σπίτια μας, να πουλήσουν το νερό, να ζουν οι πολίτες χωρίς πρόσβαση στα βασικά αγαθά.

Ήδη μεγάλοι κλάδοι των οποίων τα μέλη βρίσκονται «υπό διωγμό» κινητοποιούνται. Οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και της Αυτοδιοίκησης ήδη εκδηλώνουν την μεταξύ τους αλληλεγγύη και συντονίζουν τον αγώνα τους. Να συμβάλλουμε στον αγώνα τους, να συμβάλλουμε στη διεύρυνση του συντονισμού τους και να καλύψουμε πολιτικά τις κινητοποιήσεις τους. Ιδιαίτερα τονίζουμε ότι στο βαθμό που η κυβέρνηση επιλέξει τον γνώριμό της αντιδημοκρατικό κατήφορο ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο πλευρό των απεργών και θα υπερασπιστεί τον δίκαιο αγώνα τους εναντίον κάθε επιστράτευσης.

Τα κεντρικά διλήμματα της επόμενης περιόδου είναι: «μνημόνιο ή δημοκρατία», «μνημόνιο ή οικονομία των κοινωνικών αναγκών» με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού να είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το λαϊκό εισόδημα, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία.

Η ανατροπή της κυβέρνησης αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για μια νέα πορεία της χώρας απαλλαγμένη από τα μνημόνια της λιτότητας και της εξαθλίωσης: με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, με ριζική αναδιανομή εισοδήματος ώστε να αναχαιτιστεί η ανθρωπιστική κρίση και η αναξιοπρεπής διαβίωση, με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας με κριτήρια τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ελληνικού λαού, αύξηση της σταθερής απασχόλησης και του εργατικού και αγροτικού εισοδήματος στήριξης του κοινωνικού κράτους και προστασίας των λαϊκών στρωμάτων. Για να ανοίξει ένας νέος δρόμος κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας, αλληλεγγύης, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας.

Επιγραμματικά αναφέρουμε τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματός μας:

«ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων»,
«επαναδιαπραγμάτευση των δανεικών συμβάσεων με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης»,
«αντιμετώπιση των ελλειμμάτων προτάσσοντας την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου»,
«αποκατάσταση στα προ μνημονίου επίπεδα των κατώτατων μισθών, συντάξεων, οικογενειακών επιδομάτων και ανεργίας»,
«δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχος του τραπεζικού συστήματος»,
«ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και επαναφορά στο δημόσιο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ώστε να διαμορφωθεί ένας ισχυρός, παραγωγικός και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας»,
«ακύρωση των προνομίων της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών επιχειρήσεων»,
«μέτρα κατά των ολιγοπωλιακών-μονοπωλιακών δομών»,
«προώθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης με κύρια κριτήρια την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, την σταθερή εργασία, την κοινωνική ασφάλιση για όλους», κά.

Όσον αφορά το κρίσιμο ερώτημα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν στην εφαρμογή όλων των παραπάνω, υποστεί πιέσεις και εκβιασμούς από την τρόϊκα και ευρωζώνη, η συνεδριακή απόφαση τονίζει με αφετηρία το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ», ότι «δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για μια πλατιά λαϊκή ενότητα με τη μορφή ενός λαϊκού ρεύματος πολιτικής ανατροπής έχει απέναντί της τη στρατηγική της έντασης και του διχασμού του μνημονιακού καθεστώτος. Η μνημονιακή κυβέρνηση και το ολιγαρχικο-μιντιακό κατεστημένο συνεπικουρούμενοι από παρακρατικά και αντιδημοκρατικά στοιχεία επιχειρούν να διχάσουν τον πληττόμενο λαό και να αποδιαρθρώσουν πλήρως το δημοκρατικό πλαίσιο. Απέναντι στην στρατηγική του διχασμού ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει τη στρατηγική της λαϊκής ενότητας. Μια στρατηγική η οποία λαμβάνοντας υπόψη της το ιστορικό μέγεθος των επιχειρούμενων αλλαγών στη φυσιογνωμία της ελληνικής κοινωνίας ενώνει τον λαό καλώντας τον να υπερασπιστεί θεμελιώδεις αξίες όπως η λαϊκή κυριαρχία, η δημοκρατία και η αξιοπρέπεια.  

Η λαϊκή ενότητα δεν οικοδομείται στη βάση της κυρίαρχης λογικής της ικανοποίησης στενών επιμέρους συμφερόντων, αλλά με αίσθημα ευθύνης για το σύνολο της κοινωνίας, για τις μελλοντικές γενιές, απέναντι στην ιστορία. Η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και η αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων διαβίωσης δεν κατανοούνται ως ικανοποίηση επιμέρους συμφερόντων, αλλά ως πράξεις στοιχειώδους αυτοσεβασμού του λαού, ως αυτονόητη κοινή υπόθεση όλων, ως στοιχειώδης ένδειξη ηθικού και πολιτισμικού αναστήματος από τη μεριά της κοινωνίας. Μόνο η νοσηρή λογική του μνημονίου θα μπορούσε να θεωρήσει την αξιοπρεπή σίτιση ενός παιδιού ή την αξιοπρεπή διαβίωση ενός ηλικιωμένου ως ικανοποίηση επιμέρους συμφερόντων. Η λαϊκή ενότητα που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτα και κύρια μια μεγάλη αλλαγή στις συνειδήσεις των ίδιων των πολιτών, η ενίσχυση της λογικής της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, της αίσθησης της κοινής μοίρας, του αλληλοσεβασμού, δηλαδή μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας.    

Ο αγώνας για την ανατροπή της απολυταρχίας της αγοράς και την ανάσχεση του φασισμού βασίζεται πλέον και στη δυνατότητά μας να εκπονήσουμε, να προτάξουμε και να πραγματώσουμε μέσα στις γειτονιές και τους χώρους εργασίας μια εναλλακτική αντίληψη για τη ζωή και την κοινωνία – βγαλμένη μέσα από το ίδιο το βίωμα των λαϊκών τάξεων στη βάση του δίπτυχου δημοκρατία και αξιοπρέπεια - πλάι στο αυστηρά πολιτικό μας πρόγραμμα και την κινηματική δράση.

Πολιτικές συγκλίσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης της αριστεράς

Πολιτικό σχέδιο δημοκρατικής ανατροπής σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την ευθύνη για διακυβέρνηση της χώρας - ακόμη κι αν αυτό καταλήξει σε διεκδίκηση της αυτοδυναμίας στις εκλογές. Ωστόσο, η εκφρασμένη βούλησή μας είναι η συγκρότηση μιας πλατειάς, πλειοψηφικής κοινωνικής συμμαχίας που θα στηρίξει το εγχείρημά μας.

Τα ερωτήματα «με ποιες συμμαχίες θα διαμορφωθεί ένα πλειοψηφικό πολιτικό κίνημα ανατροπής της κυβέρνησης» και «ποιες δυνάμεις θα στηρίξουν κοινοβουλευτικά και μέσα στην κοινωνία την αριστερή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» θα πρέπει να τίθενται ενιαία και να επιχειρηθεί να απαντηθούν επίσης ταυτόχρονα.

Εφόσον εκτιμούμε και αναγνωρίζουμε ότι εμβρυουλκός στις εξελίξεις υπήρξαν, και θα είναι και στο αμέσως προσεχές διάστημα, οι κρίσιμες κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται στο πεδίο των κοινωνικών αναγκών στο έδαφος της κρίσης, θα πρέπει οι πρωτοβουλίες μας να στοχεύουν, με όρους συναίνεσης και συσπείρωσης δυνάμεων, στο κεντρικό ζήτημα της περιόδου: Είναι επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση ενός πολιτικού κινήματος ανατροπής μέσα από την αναβάθμιση και τη σύγκλιση των επιμέρους κοινωνικών μετώπων και τον συντονισμό των διαμορφούμενων πολιτικών αντιστάσεων.

Η συνεδριακή μας απόφαση για συνεργασία όλων των δυνάμεων από τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας έως τις δυνάμεις της οικολογίας και αυτές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς προϋποθέτει δύο παραδοχές οι οποίες αποτελούν κοινό τόπο για όλους μας:

Προϋπόθεση πρώτη είναι, ότι με βάση και την πρόσφατη πολιτική εμπειρία, αυτήν που οδήγησε στις ανατροπές των συσχετισμών στις προηγούμενες εκλογές, η αναφορά μας στο εύρος των πολιτικών δυνάμεων δεν είναι καθόλου στατική, δεν αναφέρεται στερεότυπα μόνο στις σημερινές συγκροτήσεις και σε παγιωμένες αντιλήψεις μέσα στα κόμματα και τις ομάδες αυτού του φάσματος που μας ενδιαφέρει αλλά είναι ανοικτή σε μια δυναμική θετικών διαφοροποιήσεων σε προοδευτική αντιμνημονιακή κατεύθυνση.

Προϋπόθεση δεύτερη είναι, ότι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη φάση ριζικής μεταστροφής προς τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτών που παραδοσιακά είχαν διαφορετική πολιτική συμπεριφορά, μεταστροφή που παράγεται μέσα από τις δραματικές αλλαγές και αναδιατάξεις, κυρίως στα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, αλλά και την εκ νέου επιστροφή στρωμάτων που έχουν από καιρό διαβεί το κατώφλι του αποκλεισμού σε επιλογές που ενισχύουν το σημερινό καθεστώς (υιοθέτηση του κοινωνικού δαρβινισμού, ένταξη στα αναζωπυρωμένα πελατειακά δίκτυα, προσχώρηση στον φασισμό, παθητικότητα και αποχώρηση από την πολιτική κ.ο.κ.). 

Η έκφραση λοιπόν και η συσπείρωση αυτών των νέων δυνάμεων πρέπει να γίνει στο ιδιαίτερο επίπεδο της κινηματικής συμπόρευσης, στο έδαφος των ιδεών και των αξιών της αριστεράς και να μετουσιωθεί σε πολιτική συμμετοχή και στήριξη στο αίτημα της ανατροπής-αλλαγής μέσα από πολιτικές πρωτοβουλίες συνάντησης και συνύπαρξης κατά χώρο.

Αρκεί βέβαια να υπερβούμε συλλογικά παθογένειες που είτε οδηγούν σε δυσανεξία και σε περιχαρακώσεις εντελώς αναντίστοιχες τόσο με τον ανοικτό ενωτικό δημοκρατικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την εξυπηρέτηση της επιτακτικής ανάγκης για τη διαμόρφωση μιας ευρύτατης κοινωνικής-πολιτικής συμμαχίας, είτε ακόμη σε ηττοπάθεια και συρρίκνωση του πολιτικού, ιδεολογικού και αξιακού φορτίου της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Οι πολιτικές και κοινωνικές συγκλίσεις στην κατεύθυνση συγκρότησης μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, θα προωθούνται πιο ουσιαστικά όταν στηρίζονται στις τοπικές λαϊκές επιτροπές ανατροπής, με στόχο την ανατροπή της μνημονιακής διακυβέρνησης.   

Εκεί, στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων για την υπεράσπιση της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας θα κριθούν όλοι. Γιατί, για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται για πολιτικές συγκλίσεις μιας προηγούμενης εποχής - δηλαδή μια στενά πολιτική διεργασία προγραμματικών συγκλίσεων με παραδοσιακούς όρους - αλλά αφορούν την ιστορικού τύπου απόφαση όλων όσων συμμετέχουν να σταθούν απέναντι σε αυτή τη ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας της ελληνικής κοινωνίας και να υπερασπιστούν με αυταπάρνηση θεμελιώδεις αξίες όπως η δημοκρατία και η αξιοπρέπεια του λαού μας. Κρίσιμης σημασίας για την προώθηση του σχεδίου μας είναι η αποφασιστική οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει γρήγορα να πολλαπλασιαστεί. Η ΚΕ, με όλες τις ΟΜ, να δουλέψουν γι’ αυτόν τον στόχο.

Πρωτοβουλίες μπροστά στον κρατικό αυταρχισμό και τη φασιστική απειλή

Συγχρόνως και μέσα από τη μάχη ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές λιτότητας αλλά και πάνω στις αξίες της δημοκρατίας δυναμώνουμε τον αγώνα εναντίον της φασιστικής απειλής που στη χώρα μας κατά κύριο λόγο εκφράζεται από την Χρυσή Αυγή. Συμβάλλουμε στη συγκρότηση πλατιού αντιφασιστικού κινήματος σε όλες τις γωνιές της χώρας και επιδιώκουμε τον πανευρωπαϊκό αντιφασιστικό συντονισμό με συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα. Αυτό το αντιφασιστικό κίνημα χρειάζεται να αναδεικνύει με συγκεκριμένο τρόπο τις αιτίες πάνω στις οποίες εδράζεται η εμφάνιση και ανάπτυξη των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων, να έχει σαφές μέτωπο εναντίον τους, να αναδεικνύει τις αρχές της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και του ουμανισμού.

Η πρόσφατη εξέγερση των έγκλειστων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα και οι απώλειες της ζωής νέων ανθρώπων, που φυλακίστηκαν με μόνο έγκλημα ένα διοικητικό παράπτωμα, υπενθυμίζουν ότι τα στρατόπεδα κράτησης και τα κρατητήρια-κολαστήρια πρέπει να κλείσουν άμεσα και να αντικατασταθούν από Ανοιχτά Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, για τα οποία η Ελλάδα επιδοτείται από την Ε.Ε. Μακράν του να αποτελούν μεταναστευτική πολιτική ή εγγύηση για την ασφάλεια, στρατόπεδα κράτησης και κρατητήρια εξοικειώνουν την ελληνική κοινωνία με τη λογική του εγκλεισμού, την κρατική ανομία και το θάνατο, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι “η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι”. Στο επόμενο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, με μια πανελλαδική καμπάνια διεθνούς εμβέλειας, και σε συντονισμό με ανθρωπιστικές οργανώσεις και κοινωνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.


Προγραμματική προετοιμασία

Ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια μας για τη δημοκρατική ανατροπή αποκτά η διαμόρφωση του εκλογικού – κυβερνητικού μας προγράμματος. Στην κατεύθυνση αυτή η εξουσιοδοτημένη επιτροπή προγράμματος προχωράει το έργο της στηριζόμενη στα τμήματα και τα στελέχη μας. Η προγραμματική δουλειά θα οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εμπλέκει ενεργά και ουσιαστικά τα μέλη, αλλά και όλους όσοι έχουν διάθεση και γνώσεις για να συμβάλουν στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού να χαράξουν μια πορεία στη βάση ενός σοβαρού, δημοκρατικού σχεδιασμού με γνώμονα τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ίδιου του λαού. Ανάλογα με τις εξελίξεις θα εξεταστεί η διοργάνωση προγραμματικού Συνεδρίου ή Συνδιάσκεψης τους επόμενους μήνες.
 
Μέτρα για την οργάνωση της δράσης μας στο εργατικό, συνδικαλιστικό και μαζικό κίνημα.

1. Να σταλούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις προς όλες τις νομαρχιακές για συζήτηση των εργατικών θεμάτων με στόχο την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση για τις μελλοντικές κινητοποιήσεις. 
2. Ανοικτή σύσκεψη των οργανώσεων με συμμετοχή και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, εργαζομένων, απολυμένων για τη συζήτηση και την αντιμετώπιση των γενικότερων προβλημάτων αλλά και των ειδικότερων που παρουσιάζονται σε τοπικό  επίπεδο.
3. Συνεδριάσεις που θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 15-20 Σεπτεμβρίου των πολιτικών κινήσεων, ΔΕΚΟ Δημοσίου - Υγείας - Παιδείας με θέμα  απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση κοινωνικών αγαθών και στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα αρχίσουν από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
4.  Να συγκροτηθεί επιτροπή για τη στήριξη των εργαζομένων της ΕΡΤ και τον συντονισμό του αγώνα τους, με τους κλάδους που αγωνίζονται για τα ίδια αιτήματα.
5. Σε περιοχές όπου καταργούνται νοσοκομεία και σχολεία, απαιτείται συνεδρίαση των κομματικών οργανώσεων και με πρωτοβουλία των συντρόφων να δημιουργηθούν περιφερειακά συντονιστικά με συμμετοχή των τοπικών κοινωνικών φορέων (εργατικό κέντρο, ΕΛΜΕ, νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ, σύλλογοι νοσοκομείων και άλλα) με στόχο την καλύτερη οργάνωση της τοπικής κοινωνίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση των δημοσίων κοινωνικών αγαθών αλλά και τη δημιουργία κοινωνικής στεφάνης αλληλεγγύης στους απεργούς (π.χ. για την παιδεία: εκπαιδευτικοί-μαθητές, γονείς, τοπικοί φορείς, δημοτικές κινήσεις, κ.λ.π.). Τα συντονιστικά αυτά μπορούν να εξελιχθούν σε μόνιμες επιτροπές αγώνα των κατοίκων που θα διεκδικούν τελικώς όχι μόνο την διατήρηση του σχολείου, του νοσοκομείου ή της υπηρεσίας και του εργοστασίου αλλά σταδιακά να θέσουν θέμα συνολικής ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών και της κυβέρνησης.
6. Προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα θέματα που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα για το θέμα της σταδιακής άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών των σπιτιών το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων.  Απαιτείται επικαιροποιημένη πρόταση, απάντηση στην προπαγάνδα της κυβέρνησης (π.χ. εισοδηματικά κοινωνικά κριτήρια) και οργάνωση της αλληλεγγύης και αντίστασης στις περιπτώσεις κατασχέσεων. 
Να μην επιτρέψουμε να χάσει κανένας το σπίτι του οποιοσδήποτε. Η μάχη της πρώτης κατοικίας μπορεί να αποτελέσει αιτία πολέμου για την ελληνική κοινωνία.
7. Ευρεία σύσκεψη των συνδικαλιστών Δικτύου Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις αρχές Σεπτεμβρίου με στόχο την οργάνωση των κινητοποιήσεων και τον συντονισμό όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και για την κινητοποίηση στη Δ.Ε.Θ., που θέλουμε να είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και για τις κινητοποιήσεις οι οποίες προετοιμάζονται με επίκεντρο την παιδεία, υγεία, Ο.Τ.Α..  Τις ημέρες της Δ.Ε.Θ. μπορούν να γίνουν κινητοποιήσεις και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
8.  Οι κινητοποιήσεις στη Δ.Ε.Θ. στις 7 Σεπτεμβρίου πρέπει να αποτελέσουν σταθμό, έκφραση της οργής και της αντίδρασης και της αποφασιστικότητας  εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών για αντίσταση στις πολιτικές της συγκυβέρνησης.  Είναι απαραίτητο ο ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλει με όλες τους τις δυνάμεις για μαζική συμμετοχή αλλά και οι συνδικαλιστές του Δικτύου να παρέμβουν στα συνδικάτα για συμμετοχή όλων των εργαζομένων και για την πολιτικοποίηση των αιτημάτων της κινητοποίησης.

Για την παρουσία μας στη ΔΕΘ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ αποτελεί σημαντικό σταθμό της επόμενης περιόδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη και οι φίλοι του καλούνται να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία των κινητοποιήσεων και των πολιτικών μας πρωτοβουλιών.  Τόσο η συμμετοχή στη διαδήλωση των συνδικάτων και των κοινωνικών φορέων, όσο και η παρουσίαση της εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ είναι γεγονότα κεντρικής σημασίας. Στον αντίποδα μιας κυβέρνηση πλήρως απονομιμοποιημένης, πολιτικά αναξιόπιστης και επικίνδυνης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη η δύναμη που απαντώντας στις ανάγκες της κοινωνίας και στηριζόμενη στον ίδιο το λαό και τους αγώνες του, αποτελεί τη μόνη εναλλακτική  λύση που προσφέρει ελπίδα και προοπτική. 

α. Συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης με πανκινητοποίηση των Οργανώσεων της Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Αθήνας, Πειραιά, Αττικής κ.λ.π.

β. Οργανώνουμε διαδηλώσεις και σε άλλες πρωτεύουσες νομών. Ήδη έχει  εκδοθεί υλικό και αφίσα.

γ. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο, στη ΔΕΘ ( ομιλία και συνέντευξη τύπου).
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε με συγκεκριμένο τρόπο το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης που διεκδικούμε. Τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης, παραγωγικής ανασυγκρότησης και δημοκρατίας όπως τα επεξεργαστήκαμε στο Συνέδριο και όπως έχει προχωρήσει η Μόνιμη Επιτροπή Προγράμματος και τα Τμήματα.

δ. Από τις 2 έως τις 15/9/2013 οργανώνουμε εκδηλώσεις σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της Βόρειας Ελλάδας αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τις προγραμματικές μας θέσεις ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάγκη ανατροπής. 

Το Φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντικό γεγονός της περιόδου είναι η διοργάνωση του Φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ 27-29 Σεπτεμβρίου. Του Φεστιβάλ θα προηγηθούν προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε επιλεγμένες πόλεις όλης της χώρας. Είναι η ευκαιρία να δυναμώσουν οι δεσμοί μας με την νεολαία στη κατεύθυνση της πιο ενεργητικής συμμετοχής της στο κίνημα ανατροπής. Το κάλεσμα του Φεστιβάλ και με τη δική μας βοήθεια πρέπει να ακουστεί σε κάθε χώρο εκπαίδευσης, εργασίας και κατοικίας. Να ακουστεί δυνατά ανάμεσα στους ανέργους νέους, στους νέους, επιστήμονες που φεύγουν, στους νέους αγρότες που δουλεύουν χωρίς ανταπόδοση.
Το Φεστιβάλ είναι ένα μεγάλο βήμα για τη συγκρότηση της Οργάνωσης Νέων ΣΥΡΙΖΑ που με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2013.


 Για τις εκλογικές μάχες της επόμενης περιόδου

Έχουμε κηρύξει ανένδοτο αγώνα έως ότου καταφέρουμε να φύγει η κυβέρνηση, τα μνημόνια και η τρόικα. Θέλουμε να το πετύχουμε το ταχύτερο. Θέλουμε να το πετύχουμε τώρα. Όλες μας οι δυνάμεις κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα οφείλει να συνδυάσει  μεγάλους εκλογικούς και πολιτικούς στόχους.
1. Να διεκδικήσει με επιτυχία την διακυβέρνηση της χώρας πρωτοστατώντας στους αγώνες του ελληνικού λαού για την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης
2. Να αναδείξει την αυτοδιοίκηση ως δύναμη λαϊκής Εξουσίας και στις εκλογές να  επιβεβαιώσει ο λαός την εμπιστοσύνη του στην  κυβέρνηση της Αριστεράς.
3. Να εργαστεί ώστε να ενισχυθεί η ενότητα της Αριστεράς και των αυτόνομων κινημάτων σε όλη την Ευρώπη και να ενισχυθούν  οι δυνάμεις της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
 Σε κάθε άλλη περίπτωση αυτές οι μάχες να δείξουν την αναντιστοιχία λαϊκής βούλησης με τη μνημονιακή κυβέρνηση.

Ευρωεκλογές

Οι Ευρωεκλογές συμπίπτουν με μεγάλους  αγώνες των λαών της Ευρώπης εναντίον της  λιτότητας, της ύφεσης και των αντιδημοκρατικών εκτροπών.
Με την προσπάθεια  του κόμματος μας για την ανατροπή της μνημονιακής κυβέρνησης.
Με την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από την κυβέρνηση της χώρας μας.
Στο διάστημα μέχρι τις Ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν οι Γερμανικές Εκλογές.
Θα πραγματοποιηθεί τέλος και το Συνέδριο του ΚΕΑ το οποίο προσδοκούμε να είναι ένα ακόμα βήμα για την ενότητα και την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο παγκόσμιο Αριστερό κίνημα.
Από την εξέλιξη σε όλα αυτά τα μέτωπα και στο καθένα ξεχωριστά θα εξαρτηθεί και ο συνολικότερος χαρακτήρας της εκλογικής αναμέτρησης.
Το κόμμα θα καταθέσει στο Ελληνικό Λαό  το πολιτικό του σχέδιο αλλά και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τα οποία θα απαντάνε στο κορυφαίο για σήμερα ερώτημα «Τι Ευρώπη θέλουμε;»,στη κατεύθυνση μιας ριζικής επαναθεμελίωσης.
Το σχέδιο μας αφορά όλους τους πολίτες ,εκτός από μια μειοψηφία που κερδοσκοπεί ακόμα και όταν η οικονομία και η κοινωνία βρίσκονται σε κρίση.
 Αν η κρίση είναι ιδιαίτερα έντονη σε μερικές Ευρωπαϊκές χώρες σε όλες σχεδόν  παρουσιάζονται στοιχεία της κρίσης. Αύξηση της ανεργίας, επίθεση στο κοινωνικό κράτος και τα εισοδήματα των εργαζομένων, περιστολή των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.
 Αυτός είναι ο λόγος που το σχέδιο της Αριστεράς αφορά την μεγάλη πλειοψηφία των λαών της Ευρώπης.
Δυστυχώς στο πολιτικό επίπεδο οι δυνάμεις της Αριστεράς δεν είναι αρκετές για να σηκώσουν το βάρος των αλλαγών που χρειάζονται.
Επιπλέον δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους  βρέθηκαν στην ίδια πλευρά με την Αριστερά, σήμερα έχουν ταυτιστεί με τις συντηρητικές δυνάμεις και υπηρετούν όλες τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.
Το  σχέδιο της Αριστεράς πρέπει να γίνει κτήμα ευρύτατων λαϊκών δυνάμεων, ώστε να αναγνωρίσουν την ιδιαιτερότητα τους σ' αυτό και να αγωνιστούν  για την επικράτηση του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στη μάχη των ευρωεκλογών.
Το ΚΕΑ να πρωτοστατήσει ώστε να διαμορφωθεί ο πολιτικός και κοινωνικός συσχετισμός μέσα και έξω από τους θεσμούς.
Στο ευρωκοινοβούλιο οι βουλευτές μας να διαμορφώσουν ευρεία συναίνεση με κάθε οργανωμένη η αυτόνομη δύναμη πάνω στο προτεινόμενο σχέδιο.
Το ίδιο πρέπει να κάνουν οι εκπρόσωποι της Αριστεράς σε όλα τα κοινοβούλια, σε κάθε τοπική κυβέρνηση, περιφέρεια ή δήμο.
Η μεγάλη δύναμη όμως πρέπει να αναπτυχθεί μέσα στα κινήματα των εργαζομένων, της νεολαίας, των δυνάμεων της διανόησης στα πανεπιστήμια, στους ανθρώπους της τέχνης, στο κίνημα γυναικών αλλά και κάθε ομάδας με ιδιαιτερότητες με ιδιαίτερους θεματικούς προσανατολισμούς και ομάδες κοινωνικά αποκλεισμένες.
Κεντρικό χαρακτηριστικό τους η αναπόδραστη ανάγκη να συντονίσουμε την δράση όλων των ομάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να διαμορφώσουμε “ντε φάκτο” τον “Ενιαίο Ευρωπαϊκό δημόσιο δημοκρατικό και κοινωνικό  χώρο”, ενάντια στον κοινωνικό ανταγωνισμό που προωθούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.

Αυτοδιοικητικές εκλογές

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 θα αποτελέσουν κορυφαία πολιτική μάχη, είτε έχουν προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές, όπως επιδιώκουμε, είτε όχι. Με την έννοια αυτή, η προετοιμασία μας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εντάσσεται αντικειμενικά στον κεντρικό πολιτικό στόχο που θέτουμε, την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και της κυβέρνησης και την υλοποίηση ενός σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας από μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, από μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία, η Αυτοδιοίκηση θέλουμε να είναι πολύτιμος πυλώνας αντίστασης και αλληλεγγύης, αλλά και κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, δημοκρατίας και υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

Τον προηγούμενο χρόνο η Αυτοδιοίκηση, ενώ θα έπρεπε να είναι μορφή λαϊκής εξουσίας, υπέστη ακόμα πιο έντονα τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη σημαντικών αγώνων και δημιούργησε ρήγματα στη συνοχή του άλλοτε κραταιού μπλοκ του δικομματισμού. Για το λόγο αυτό, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, φοβούμενα την έκφραση της λαϊκής οργής, επιδιώκουν να δώσουν «τοπικό επίχρισμα» στις εκλογές. Σε αυτό το μήκος κύματος, ήδη από τώρα τα αυτοδιοικητικά τους στελέχη προσπαθούν να απεκδυθούν των κομματικών τους «σημαιών» και χρισμάτων, ενώ την ίδια στιγμή οι ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εργάζονται πάνω σε σενάρια διακομματικής συνεργασίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο δικός μας στόχος θα πρέπει να είναι ακριβώς η ματαίωση των σχεδίων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για μία «χαλαρή» αυτοδιοικητική ψήφο. Πρέπει να αναδείξουμε ότι πάντοτε, και κυρίως μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που θέτει το μνημόνιο, πολιτικό και αυτοδιοικητικό συμβαδίζουν.

Ο αγώνας μας σήμερα είναι πρώτα απ’ όλα αγώνας επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Δεν επιδιώκουμε τον εξωραϊσμό, αλλά την ανατροπή της βάρβαρης κυρίαρχης πολιτικής, την ανατροπή των συσχετισμών στις τοπικές κοινωνίες και την ανατροπή του σημερινού αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας.

Προχωρούμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με αυτοδιοικητικά σχήματα με αντιμνημονιακά, ριζοσπαστικά, δημοκρατικά, οικολογικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά, με βάση τον αυτοδιοικητικό λόγο που επεξεργαστήκαμε και τις συλλογικές θέσεις που διαμορφώσαμε, με αιχμή την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και του Καλλικράτη. Το πρόγραμμά μάς θα αποτελέσει τον άξονα για πλατειά εκλογική συνεργασία, η οποία δεν μπορεί να αφορά ούτε φθαρμένα κόμματα, ούτε αναξιόπιστα πρόσωπα, ούτε μνημονιακού τύπου πολιτικές.

Στις εκλογές αυτές πρέπει να νικήσει ο λαός, να νικήσουν οι δυνάμεις που αντιστέκονται στο σημερινό μονόδρομο της καταστροφής. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη με αξιοπρέπεια, αριστερή ανιδιοτέλεια, μυαλό και καρδιά, αλλά να τη δώσουμε έτσι ώστε να ανατρέψουμε συσχετισμούς, προγνωστικά και σενάρια υποδούλωσης και να νικήσουμε. Να διαμορφώσουμε ένα μεγάλο συμπαραταγμένο κίνημα ελευθερίας, δημοκρατίας και αντίστασης σε κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο και κάθε γωνιά της χώρας, που θα σαρώσει το παλιό, φθαρμένο δικομματικό σύστημα, θα αντιτάξει στην ιδιοτέλεια, στο ψέμα, στους εκβιασμούς, στους παραγοντισμούς μια άλλη λογική, μια άλλη ηθική, μια άλλη αισθητική για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία που αγκαλιάζει και υπολογίζει όλους τους πολίτες και τον καθένα ξεχωριστά.

 Στην κατεύθυνση αυτή, οι οργανώσεις μας να προχωρήσουν στα παρακάτω:
Ø      Ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων παρατάξεών μας, αναβάθμιση των παρεμβάσεών μας στα τοπικά πράγματα. Δημιουργία αυτοδιοικητικών παρατάξεων, εκεί όπου δεν έχουμε ήδη, με ανοιχτό κάλεσμα.
Ø      Αναζήτηση συγκλίσεων και συνεργασιών με τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, συλλογικότητες, κινήματα κ.λπ., στην κατεύθυνση δημιουργίας ευρύτερων συσπειρώσεων με άξονα την απόρριψη των μνημονίων και του «Καλλικράτη» και την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων αγαθών και της δημοκρατίας.
Ø      Μέσα από τις διαδικασίες αυτές, θα προκύψουν και τα πρόσωπα που είναι κατάλληλοι/-ες για υποψήφιοι/-ες, όχι μόνο Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες θέσεις του ψηφοδελτίου, επιλογή η οποία θα εγκριθεί από τις οικείες οργανώσεις και όργανα. Ειδικά για τους μεγάλους δήμους, με πληθυσμό πάνω από 60.000, και για τις 13 περιφέρειες, θα ληφθεί ειδική απόφαση της ΚΕ, κατόπιν διαβούλευσης με τις τοπικές οργανώσεις και όπου χρειάζεται με τη σύμφωνη γνώμη τους, βάσει του καταστατικού.
Ø      Προσπάθεια τα αυτοδιοικητικά μας σχήματα ανά την Ελλάδα να αποκτήσουν μία κοινή και διακριτή ταυτότητα, ως η αυτοδιοικητική έκφραση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με αναφορά στον προγραμματικό αυτοδιοικητικό μας λόγο.
Ø      Τα αυτοδιοικητικά σχήματα βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους εργαζόμενους σε κάθε δήμο και περιφέρεια, διαμορφώνοντας τους όρους κοινών αγώνων και κοινής εκλογικής αντιπαράθεσης στις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις.
Ø      Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία ανάδειξης μιας νέας γενιάς αυτοδιοικητικών στελεχών, τα οποία σε συνεργασία με τα έμπειρα στελέχη μας θα είναι σε θέση να αναδείξουν και να προωθήσουν τις θέσεις μας στην αυτοδιοίκηση.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ø      Συνεδρίαση των ΟΜ και των ΝΕ του κόμματος, με θέμα την απόφαση της ΚΕ για την αυτοδιοίκηση.
Ø      Νέα ειδική συνεδρίαση της ΚΕ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ø      Συγκρότηση ειδικής επιτροπής από μέλη της ΚΕ και του Τμήματος Αυτοδιοίκησης, που θα αναλάβει την παρακολούθηση της παραπάνω διαδικασίας σε όλη την Ελλάδα, παρέχοντας και την απαραίτητη βοήθεια στις τοπικές οργανώσεις.
Ø      Οικονομική εξόρμηση, για τις ανάγκες των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου