ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012



10.10.2012
Δελτίο Τύπου

Με προσχηματικές απαντήσεις προσπαθεί να κρυφτεί η δεδομένη πρόθεση για το ευτελές ξεπούλημα της δημόσιας (χαρακτηρισμένης εθνικής) περιουσίας.

Αποφεύγει να απαντήσει ουσιαστικά στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντά, σχετικά με το μέλλον του υπό παραχώρηση Λιμένος Ηγουμενίτσας ο  Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Παρά το γεγονός πως αναφέρει στην απάντηση του αρκετές λεπτομέρειες για την αναβάθμιση του λιμένος και για τα προγραμματισμένα έργα,  δεν απαντά σαφώς αν και πότε πρόκειται να επανεκκινήσουν τα έργα της Β’ φάσης κατασκευής του λιμένος. Να σημειωθεί πως οι εργασίες έχουν σταματήσει λόγω αδυναμίας της αναδόχου εταιρείας που δήλωσε πτώχευση έχοντας εγκαταλείψει στις προβλήτες πρόσδεσης του λιμένος, εργοτάξιο με αδρανή υλικά και σίδερα, που καθιστούν αδύνατη την προγραμματισμένη για το επόμενο έτος πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων.  Ο κίνδυνος να απενταχθεί  το έργο από το ΕΣΠΑ είναι μεγάλος αν δεν ξεκινήσει και ολοκληρώσει τα έργα της Β’ φάσης σύντομα, ο επόμενος ανάδοχος.  
            Στην ίδια γραμμή φαίνεται να κινείται στην απάντησή του και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Απαντά με λεπτομέρειες αναφορικά με την μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου σε Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ και για το καθεστώς ιδιοκτησίας και χρήσης της χερσαίας παράκτιας ζώνης,  ενώ ο εθνικός χαρακτήρας του λιμένος σε καιρό κρίσης, μνημονίων και μείωσης της εθνικής κυριαρχίας φαίνεται να λησμονείται εντελώς : «Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου υποστηρίζει τις αποκρατικοποιήσεις λιμένων στο πλαίσιο της λιμενικής πολιτικής και της σύνδεσης με την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, με παραχώρηση εμπορικών δραστηριοτήτων μέσω του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., το οποίο  διερευνά τα σχετικά προγράμματα αποκρατικοποιήσεων».
            Απάντηση δεν έχει ακόμα υπάρξει από το Υπουργείο Οικονομικών. Ίσως επειδή βρίσκεται σε δυσχερή θέση  μαζί με όλη την ελληνική κυβέρνηση, μετά την απόφαση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε, να ζητήσει επισήμως εξηγήσεις για τα φορολογικά πλεονεκτήματα που δίνει ο νόμος, με τον οποίο επικυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς στη Cosco. Η Επιτροπή (σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο) θεωρεί ότι, από τις 10 ειδικές φορολογικές διατάξεις, οι εννέα, αυτή τη στιγμή, αποτελούν κρατική ενίσχυση, που νοθεύει ή μπορεί να νοθεύσει τον ανταγωνισμό, ενώ αφήνει αιχμές για το κατά πόσον ήταν διαφανής η όλη διαδικασία, αφού συμπεραίνει ότι οι υποψήφιοι δεν είχαν λάβει υπόψη τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, όταν κατέθεταν τις προσφορές τους.
            Να θυμίσουμε τέλος τα ερωτήματα  που είχαν κληθεί οι αρμόδιοι Υπουργοί :        

«   Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
  • Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το μέλλον του λιμένος Ηγουμενίτσας;
  • Πόσο αποτιμάται και ποιες υπηρεσίες του σκέπτεται να εκχωρήσει;
  • Τι γίνεται με την παράκτια χερσαία ζώνη του λιμένος και τα μικρότερα λιμάνια Σαγιάδας, Συβότων και Πλαταριάς ;
  •  Πόσο θα αναμιχθεί στο έργο του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ και τι σχετικές οδηγίες έχει δώσει ;
  • Πως θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του δημοσίου και της φιλοξενούσας πόλης η όποια σύμβαση τελικά προκριθεί;
  • Πως θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση μιας ακριτικής περιοχής όταν εκχωρείται μια τεράστια υποδομή εθνικής σημασίας; »


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου