ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσπρωτίας και ο βουλευτής Χρήστος Μαντάς επισκέπτονται μονάδες Υγείας του Νομού και τον Δήμο Φιλιατών




 

Δελτίο Τύπου
Ηγουμενίτσα 2/10/2012

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσπρωτίας και ο βουλευτής  Χρήστος Μαντάς επισκέφθηκαν μονάδες Υγείας του Νομού και τον Δήμο Φιλιατών και συναντήθηκαν με εκπροσώπους εργαζομένων και τοπικών φορέων που τους μετάφεραν αιτήματα και προβλήματα από την καθημερινότητά τους.   
Αρχικά το κλιμάκιο επισκέφθηκε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας και είχε συνάντηση με τους εκεί εργαζόμενους αλλά και με το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Φιλιατών.
Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας δεν έχει Παιδοψυχίατρο, ενώ ο μοναδικός Ψυχίατρος αν και έχει ολιγόωρη ημερήσια σύμβαση αναγκάζεται να εργάζεται πολύ περισσότερο για να εξυπηρετήσει τα όλο και αυξανόμενα περιστατικά που προσέρχονται για φροντίδα. Σοβαρή προσπάθεια γίνεται σε επίπεδο παρεμβάσεων  του ΚΨΥ  κοινότητα, ιδιαίτερα στα σχολεία της περιοχής.
Ο γραμματέας, ο αντιπρόεδρος και ο ταμίας του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Φιλιατών ενημέρωσαν στη συνέχεια την αντιπροσωπεία μας για το οργανόγραμμα των μονάδων Υγείας του Νομού που δεν περιλαμβάνει τα νεότευκτα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Ηγουμενίτσας και τη νέα πτέρυγα του ΓΝ Νοσοκομείου Φιλιατών που βρίσκονται στη τελευταία φάση παραλαβής. Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στις ελλείψεις υγειονομικών και εργαστηριακών υλικών και φαρμάκων που παρατηρούνται καθώς και στις υπερωρίες και νυχτερινά που τους οφείλονται από τον μήνα Μάρτιο. Ανέφεραν στη συνέχεια την οικονομική ενίσχυση που παρέχει κατά καιρούς το «Αθανασοπούλειο Ίδρυμα», ενώ αρκετά  μηχανήματα δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών ή αδυναμίας πληρωμής του κόστους συντήρησης (όπως πχ το μηχάνημα αποστείρωσης με αποτέλεσμα η αποστείρωση να γίνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στα Γιάννινα). Επίσης ανέφεραν την αδυναμία συνταγογράφησης  (λόγω έλλειψης κατάλληλων  υποδομών σε Η/Υ) σχεδόν από όλα τα περιφερειακά ιατρεία της επαρχίας Φιλιατών.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο επισκέφθηκε εξωτερικά το κτίριο του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας και κατευθύνθηκε προς τους Φιλιάτες. Πρώτα σταμάτησε στο Δήμο Φιλιατών, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους του ακριτικού δήμου. Ο δήμαρχος ανέφερε τα επείγοντα οικονομικά προβλήματα πού έχει ο δήμος (όπως όλοι σχεδόν οι καλλικρατικοί δήμοι στη χώρα) με την ελλιπή χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ και την ΣΑΤΑ που τον εμποδίζει να πάρει αναπτυξιακές και κοινωνικές πρωτοβουλίες. Στον Δήμο υπάρχουν απλήρωτοι συμβασιούχοι από κοινωνικά προγράμματα, ενώ άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι, ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης, που αποτελείται από σωλήνες αμιάντου και παλιά αντλιοστάσια που χρήζουν αντικατάστασης. «Η μεγάλη έκταση του δήμου, η μείωση των δρομολογίων του ΚΤΕΛ και το κακό οδικό δίκτυο επιβάλλουν να προχωρήσει η ένωση του δήμου με την Εγνατία και την γειτονική Αλβανία και σε αυτό το έργο πρέπει να δοθεί   εθνική διάσταση» ανέφερε ο Δήμαρχος. 
Το κλιμάκιο ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την συνάντηση, ενώ ο Χρήστος Μαντάς ανέφερε πως η κακή οικονομική κατάσταση του δήμου, η συνεχώς μειούμενη κρατική επιχορήγηση και τα υπόλοιπα προβλήματα του, πρέπει να τα μεταφέρει η δημοτική αρχή στους δημότες της και να ζητήσει την ενεργό συμμετοχή στη λύση τους, μια και η γενικότερη οικονομική συγκυρία επιβάλλει ειλικρίνεια, συλλογικότητα και αλληλεγγύη για τις δύσκολες μέρες που έρχονται. “Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στις πολιτικές που στραγγαλίζουν την ΤΑ και θα σταθούμε στο πλάι των δημοτικών αρχών που αγωνίζονται  μαζί με τους πολίτες τους για να μην καταρρεύσουν οι εντελώς απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά θα είμαστε και απέναντι σε κάθε είδους μεταφορά στη τσέπη των πολιτών υποχρεώσεων που και συνταγματικά ανήκουν στη πολιτεία” δήλωσε ολοκληρώνοντας τη συνάντηση ο Χρήστος Μαντάς.  
Κατόπιν το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνθηκε στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Εκεί έγινε αρχικά συνάντηση με εκπρόσωπο του σωματείου χρόνια πασχόντων και ΑΜΕΑ του νομού, που εξέφρασε την απελπισία των μελών του για την ανασφάλεια που τους δημιουργεί το γεγονός πως σε λίγο θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν από την τσέπη τους το κόστος στα ακριβά φάρμακα που χρειάζονται για θεραπεία, μια και τα ταμεία δείχνουν έτοιμα να καταρρεύσουν. Επίσης μετέφερε την αγωνία των νεφροπαθών που κάνουν αιμοκάθαρση για ενδεχόμενο κλείσιμο της μονάδας τεχνητού νεφρού του Νοσοκομείου.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο συναντήθηκε με τους συμβασιούχους 5μηνης σύμβασης μέσω ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, που εργάζονται στο Νοσοκομείο οι οποίοι παραμένουν μέχρι σήμερα  απλήρωτοι. Η επίσκεψη στις μονάδες υγείας ολοκληρώθηκε με εξωτερική επίσκεψη στο κτίριο της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Φιλιατών.
Στο τέλος της συνάντησης στις δομές υγείας ο Χ. Μαντάς δήλωσε: «Οι υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν ακριτικές περιοχές, πρέπει να στηρίζονται ουσιαστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι σταθερά προσανατολισμένος στη θέση ότι ιδιαίτερα τώρα στις συνθήκες κοινωνικής ερήμωσης, που μας φέρνουν  οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης, δεν πρέπει να κλείσει καμία μονάδα υγείας. Στη συγκεκριμένη περιοχή διαμορφώνεται μια σύνθετη κατάσταση με κτίρια που βρίσκονται κοντά στο σημείο παραλαβής, αλλά θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν. Εμείς από πλευρά μας θα διερευνήσουμε όλη την κατάσταση από τότε που έγινε ο σχεδιασμός αυτών των μονάδων, πάντα με γνώμονα οι υποδομές στο χώρο της υγείας να λειτουργήσουν σε όφελος των πολιτών της περιοχής. Σε επόμενη επίσκεψή μας όπου θα συναντηθούμε και με τη διοίκηση θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ξανά όλα αυτά τα θέματα.»

                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου