ΣΥΡΙΖΑ

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Νικητής ο Αλέξης Τσίπρας στο Eurodebate


«Είμαι ο Αλέξης Τσίπρας, είμαι ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και είμαι από την Ελλάδα, τη χώρα που η ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε να γίνει πειραματόζωο της πιο άγριας λιτότητας, τα αποτελέσματα της οποία ειλικρινά εύχομαι να μην τα ζήσει κανένας άλλος λαός στην ευρωπαϊκή ήπειρο.»  Ο τρόπος που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να ανοίξει το debate των υποψηφίων προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνόψισε την πολιτική γραμμή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ελλάδα έχει συμβεί ένα άνευ προηγουμένου κοινωνικό έγκλημα· ένα έγκλημα που αποτέλεσε την πρόβα τζενεράλε όσων συμβαίνουν και θα συμβούν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης· ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει τώρα. Είναι πια καιρός να τελειώνουμε με τη λιτότητα. Αρκετό ζόφο έφερε.
O Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αυτούς που συνήθως απουσιάζουν από τον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο: τους φτωχούς, τους ανέργους, τους μετανάστες, τις γυναίκες. Μίλησε για την «αόρατη» Ευρώπη της εξαθλίωσης και της απελπισίας, για το κοινωνικό αδιέξοδο που προκαλεί η πολιτική της τρόικας. Δεν περιορίστηκε όμως στην πιο «δημοφιλή» πτυχή της αριστερής ατζέντας. Μπήκε στα βαθιά, καταδικάζοντας την ευρωπαϊκή συμμετοχή στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Και στο ζήτημα της Ουκρανίας πήγε σε μετωπική σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας τους ναζί του Κιέβου και ζητώντας να σταματήσει η αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου.
Ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επέμεινε ότι υπάρχει ρεαλιστική διέξοδος από το σημερινό ευρωπαϊκό τέλμα. Η αριστερή πρόταση για την Ευρώπη βρίσκεται στον αντίποδα της ασκούμενης πολιτικής. Διεκδικεί άμεσο τερματισμό της λιτότητας, ευρωπαϊκή διάσκεψη για τη διαγραφή του χρέους, έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας, διατήρηση του ευρωπαϊκού μοντέλου κοινωνικής προστασίας, πλήρη σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων, καθώς και μια εξωτερική πολιτική ειρήνης και διεθνούς συνεργασίας.

Υπάρχει άλλος δρόμος για την Ευρώπη και μπορούμε να τον διαβούμε. Αυτόν τον άλλο δρόμο παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στους ευρωπαίους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου