ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Μάριος Κάτσης στην "Θεσπρωτική¨: Κάνουμε τα μνημόνια παρελθόν, ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα !


 Η καθημερινή εφημερίδα του τόπου μας "Θεσπρωτική" στο σημερινό φύλλο της Παρασκευής 15/6 δημοσιεύει συνέντευξη του υποψήφιού μας Μάριου Κάτση. Η φωτογραφία του Μάριου Κάτση και η λεζάντα που αναφέρεται στη συνέντευξη βρίσκεται σημειολογικά σε πρώτο πλάνο στην πάνω αριστερή γωνία της πρώτης σελίδας του σημερινού φύλλου της "Θεσπρωτικής". Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη :  
  • Ποιο θεωρείς ότι είναι το διακύβευμα της νέας εκλογικής αναμέτρησης; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο;
Σε όλη τη διάρκεια της μακράς και διπλής προεκλογικής περιόδου, τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα σε αγαστή συνεργασία με μεγάλα ΜΜΕ, προσπάθησαν να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα. Με επικίνδυνες πολιτικές κωλοτούμπες, μισαλλοδοξία και κιτρινισμό εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως τον πολιτικό χώρο που θα φέρει την καταστροφή στη χώρα. Κάνανε το μεγάλο λάθος να θεωρήσουν τον ελληνικό λαό πολιτικά ανώριμο. Παρά τις προσπάθειές τους δεν τα έχουν καταφέρει, οι συνθήκες ανέχειας που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, τα προβλήματα επιβίωσης δεν του επιτρέπουν την πολυτέλεια της εικασίας και των φαντασιώσεων. Tο πραγματικό δίλημμα αυτόν των εκλογών είναι : Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ για ένα άλλο μίγμα πολιτικής. Πέρα όμως από το κλασικό πλέον αυτό δίπολο, η προεκλογική περίοδος ανέδειξε και ένα δεύτερο εξαιρετικό δίλλημα, εκείνο μεταξύ της εμβάθυνσης της δημοκρατίας και του κινδύνου της επιπόλαιης διαχείρισής της. Ο εκφασισμός του πολιτικού λόγου από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, έδωσε την επιπλέον εκείνη ώθηση που χρειάζονταν οι νοσταλγοί του Χίτλερ για την είσοδο τους στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η δημοκρατία μας αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο υπαναχώρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έρχεται στην ελληνική κοινωνία με μήνυμα ελπίδας και ανατροπής κατεστημένων νοοτροπιών. Το πρόγραμμά μας αλλά και οι αξίες μας, αποτελούν τους εγγυητές της δημοκρατίας αλλά και της εξόδου από την κρίση με ένα μίγμα πολιτικής προσανατολισμένο στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
  • Ποια είναι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα, αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να δημιουργήσει κυβερνητικό σχήμα με την ψήφο του ελληνικού λαού;
Ένα από τα βασικά προεκλογικά μας συνθήματα ήταν το «Εμείς δεν θα σας προδώσουμε». Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν είναι μια ευκαιριακή πολιτική δύναμη. Σεβόμαστε την αυξανόμενη εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο ελληνικός λαός και δεσμευόμαστε να την τιμήσουμε υλοποιώντας τις προγραμματικές μας θέσεις. Εάν διαβάσετε με προσοχή το πρόγραμμά μας θα αντιληφθείτε ότι κινείτε στη λογική των εξής τριών βημάτων: Άμεση ανακούφιση των πληγέντων από την κρίση∙ Σταθεροποίηση της οικονομίας∙ Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την ουσιαστική επανένταξη της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας.
Αριστερή κυβέρνηση με πυρήνα της τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σημαίνει άμεση κατάργηση του μνημονίου και άμεση, δυναμική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας με σκοπό τη δραστική περικοπή του. Πρώτη δουλειά μιας κυβέρνησης της αριστεράς είναι η ανακούφιση όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και του ταμείο ανεργίας στα 461,5 ευρώ για δύο χρόνια, στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των Ασφαλιστικών Ταμείων για να αποφευχθεί η ολοκληρωτική κατάρρευση τους, κατάργηση των χαρατσιών για ανέργους, χαμηλόμισθους-χαμηλοσυνταξιούχους, κλπ. Η Ελλάδα με κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να μετατραπεί από πειραματόζωο νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε ένα νέο παράδειγμα για την ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ιστορία μας καλεί για μια ακόμη φορά να γίνουμε φάρος ελπίδας για την Ευρώπη. Υπερασπιστές των αξιών της δημοκρατίας, των ελευθεριών, του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής δικαιοσύνης, των διαφωτιστικών προταγμάτων. Από τη γωνιά της Ευρώπης στο επίκεντρο των εξελίξεων αντίστασης απέναντι στο αποτυχημένο νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

  • Έχει ειπωθεί από στελέχη του κόμματός σας ότι η αποπληρωμή του χρέους δεν είναι πρώτη προτεραιότητα. Από τη στιγμή που δανειστήκαμε όμως, δεν θα πρέπει να τα επιστρέψουμε; Υπάρχει άλλη λύση;
Πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι η ευημερία και η ασφάλεια των πολιτών αυτής της χώρας, έπεται εκείνη των πιστωτών μας. Οι κυβερνήσεις μας είναι συνταγματικά υποχρεωμένες να υπηρετούν τις ανάγκες του λαού τους, οι κυβερνήσεις του μνημονίου έχουν υπογράψει για το ακριβώς αντίθετο. Δεν ξεχνούμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Εκείνο που λέμε είναι ότι το μέγεθος του χρέους μας καθώς και οι όροι με τους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα είναι ανέφικτο να εξυπηρετηθούν. Δίχως μια σοβαρή περικοπή του χρέους, μια εντελώς διαφορετική λογική αντιμετώπισής του, δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για τους πιστωτές μας να πάρουν τα χρήματά τους πίσω αλλά και εμείς να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική κρίση.
Το ίδιο μας το πρόβλημα αλλά και η λογική της λειτουργίας των χρηματαγορών αποτελούν το ισχυρό διαπραγματευτικό μας χαρτί. Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι με τους εταίρους μας. Θα τους εκθέσουμε το πραγματικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα αλλά και την ισχυρή εντολή του λαού μας για το τέλος των πολιτικών ασφυκτικής λιτότητας και φτωχοποίησης, για το τέλος των μνημονίων. Από την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται και η πορεία ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δεν αποτελούμε μιαν ιδιαίτερη περίπτωση αλλά έναν ακόμη κρίκο του δομικού προβλήματος κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ευρωζώνη. Μια νέα συμφωνία αξιοπρέπειας και υγιούς ανάπτυξης, με δημοκρατία, με πολιτικές στραμμένες στον άνθρωπο και τις ανάγκες του είναι προς όφελος όλων μας.
  • Τελικά εντός ή εκτός Ευρώπης;
Εάν και νομίζω ότι έχει γίνει εμφανές ήδη από τις προηγούμενες απαντήσεις θα είμαι ξεκάθαρος, είμαστε ευρωπαϊκή δύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ συμμετέχει στο ευρωκοινοβούλιο και εκφράζει τις απόψεις του μαζί με την ομάδα της ευρωπαϊκής αριστεράς. Δεν τίθεται δίλλημα για εμάς εντός ή εκτός Ευρώπης. Υπερασπιζόμαστε τις αξίες του διαφωτισμού, της δημοκρατίας αλλά και των κοινωνικών αγώνων της ευρωπαϊκής παράδοσης. Οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για μια διαφορετική Ευρώπη, την Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών.
  • Είσαι νέος και φιλόδοξος. Η ενασχόληση σου με την πολιτική με ποιο σκοπό έγινε;
Το νέος δεν μπορώ να το αρνηθώ για το φιλόδοξος όμως κρατώ τις επιφυλάξεις μου καθώς η λέξη αυτή έχει ταυτιστεί με αρνητικές συνυποδηλώσεις. Ξέρετε στο δικό μας πολιτικό χώρο εκείνο που μετρά είναι η συνεργατικότητα και η συλλογική δουλειά και έκφραση. Διεκδικούμε την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας όχι για να χτίσουμε καριέρες αλλά για να μοιραστούμε την εξουσία με τον ίδιο τον λαό. Όσον αφορά το ζήτημα της προσωπικής μου ενασχόλησης με την πολιτική νομίζω πως δε χρειάζεται κανείς να αναφερθεί εκτενώς σε αυτό που αντιλαμβάνεται ο κοινός νους, αυτό που βιώνει ο κάθε έλληνας πολίτης καθημερινά και σε κάθε χώρο. Όλοι βιώνουμε στο πετσί μας την φτώχεια, την ανέχεια, την έλλειψη της προοπτικής και της ελπίδας, όταν δεν συμβιβάζεσαι με την παραπάνω πραγματικότητα έχεις υποχρέωση να κάνεις τα πάντα για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι, με το δικό του τρόπο αλλά και με αναφορά στη συλλογικότητα.
  • Γιατί ο Θεσπρωτός ψηφοφόρος να επιλέξει τον Μάριο Κάτση να τον εκπροσωπήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει την έδρα στο Νομό;
Διεκδικούμε την έδρα στο Νομό, κατεβαίνουμε στην πολιτική αυτή μάχη για να κερδίσουμε και όχι σηκώνοντας λευκή πετσέτα. Το παλέψαμε με εντιμότητα και δεν φοβηθήκαμε να εκτεθούμε στην τοπική κοινωνία. Γυρίσαμε όσα περισσότερα χωριά μπορούσαμε, οι εκδηλώσεις μας σε Παραμυθιά, Ηγουμενίτσα και Φιλιάτες πήγαν εξαιρετικά. Ζητώ από τους Θεσπρωτούς και τις Θεσπρωτές που νιώθουν ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, που νιώθουν τους κόπους και τις θυσίες τους να πηγαίνουν χαμένες, που δεν βλέπουν ουδεμία προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια και έχουν χάσει την ελπίδα τους, να μην φοβηθούν. Τους καλώ να ολοκληρώσουν το βήμα που έκαναν στις 6 του Μάη καταδικάζοντας καταρχήν το Μνημόνιο και να στείλουν εκπρόσωπο στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Δεσμευόμαστε στην τοπική κοινωνία ότι εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή σημαίνει την συλλογική προώθηση των αναγκών μας. Δεν έχουμε καμία σχέση με το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που με τόση επιμέλεια έχει χτιστεί από το δικομματισμό, είμαστε εδώ για να το σπάσουμε. Είμαστε άνθρωποι που δεν κρυβόμαστε, δεν φοβόμαστε τον λαό. Δεσμευόμαστε για τη σταθερή μας παρουσία στις διεργασίες και τα θέλω της τοπικής κοινωνίας.
Κάνουμε τα μνημόνια παρελθόν, ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου