ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Οι επαπειλούμενες ημέρες της αποκάλυψης τελικά δεν ήρθαν ποτέ…


Άρθρο του Θανάση Χ. Θεοδώρου, Κοινωνιολόγου  12/5/2012
(O Θανάσης Θεοδώρου ήταν εκλογικός αντιπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσπρωτίας στον Παραπόταμο)

Ξημέρωσαν οι πρώτες μετεκλογικές ημέρες με την αριστερά αδιαμφισβήτητο νικητή της εκλογικής αναμέτρησης και ακόμη δεν οδηγηθήκαμε στην καταστροφή όπως μας τόση ζέση μας προειδοποιούσαν.
Ανοίγω με αγωνία το παράθυρο του σπιτιού μου και ανακαλύπτω έκπληκτος ότι τα αυτοκίνητα εξακολουθούν να κυκλοφορούν στους δρόμους, οι άνθρωποι εξακολουθούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους (όσοι ακόμη έχουν αυτή τη δυνατότητα) ενώ ενημερώθηκα ότι ακόμα και οι τράπεζες λειτουργούν κανονικά...
Σε αντίθεση προς τα καταστροφολογικά σενάρια των κυρίαρχων Μέσων Ενημέρωσης και των πρώην «μεγάλων κομμάτων», το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «Ανατροπή στην Ελλάδα. Μήνυμα στην Ευρώπη» συμπυκνώνει ίσως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νέο πολιτικό σκηνικό.
Οι αυστηροί Γερμανοί δήλωσαν ότι σέβονται κάθε δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού και τηρούν στάση αναμονής. Οι δανειακές μας υποχρεώσεις οδεύουν προς πάγωμα μέχρι να καταλήξουμε σε κυβέρνηση, η νίκη Ολάντ σε συνδυασμό με την άνοδο της αριστεράς στην Ελλάδα προμηνύει ριζικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Οικονομική πολιτική, το ΔΝΤ αμφισβητεί το ίδιο του το πρόγραμμα, ο ξένος τύπος «ανακαλύπτει» ότι τα από τον ίδιο εξισωμένα άκρα του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής δεν είναι οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί μια αναδυόμενη πολιτική προσωπικότητα μιας άλλης πολιτικής πρότασης για την Ευρώπη της κρίσης.
Το «αδύνατο» της αριστερής διακυβέρνησης και μια άλλης πολιτικής πρότασης που προτάσσει την προτεραιότητα των λαών και την πρωτοκαθεδρία της πολιτικής έναντι της δικτατορίας των αγορών έχει σχεδόν πάψει να λοιδορείται.
Ο ελληνικό λαός για μια ακόμη φορά στην πολιτική του ιστορία εξέπληξε τους πάντες. Τόλμησε κόντρα σε τρομολαγνικά παπαγαλάκια και εκβιαστικές φαμφάρες των μέχρι πρότινος κυρίαρχων, να αντισταθεί και έχουν τρομοκρατηθεί.
Με σύνεση, σοβαρότητα και πίστη στις προτάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τιμήσει την εμπιστοσύνη και την εντολή που του έδωσε ο ελληνικός λαός για μια κυβέρνηση της αριστεράς, για την επαναφορά της ελπίδας και του οράματος μιας δικαιότερης κοινωνίας, για κοινωνική προστασία και αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος, για μιαν άλλη Ευρώπη εκείνη των λαών και της αλληλεγγύης.
Σε αντίθεση προς τις παραδοσιακά κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχώρισε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση διότι αντιλήφθηκε τα προβλήματα και τις αγωνίες του πολίτη. Στην πολιτική του φαρέτρα κρατά το εναλλακτικό κυβερνητικό του πρόγραμμά, τη δημοκρατική του συνείδηση και λειτουργία, τη συμμετοχή του στα κοινωνικά κινήματα. Πάνω από όλα όμως ξεχώρισε καθώς κατάφερε να γίνει κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και των προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζει. Δεν έδειξε να εκπλήσσεται από την ανθρωπιστική κρίση του κέντρου της Αθήνας καθώς τα μέλη και τα στελέχη του ζουν και περπατούν σε αυτή, τη γνωρίζουν. Δεν έμεινε εμβρόντητος μπροστά στο θυμό και την απόγνωση των ανέργων καθώς οι άνθρωποι που τον στηρίζουν έχουν χτυπηθεί οι ίδιοι από αυτή. Δεν τον φοβίζει η κοινωνική διαμαρτυρία και τα κινήματα αγανάκτησης καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και υποστηρικτή τους. Η κρίση δεν αποτελεί ένα θεωρητικό ζήτημα για τα μέλη του, την βιώνουν οι ίδιοι και έχουν δουλέψει καλά τις απαντήσεις τους. Έχει στη φαρέτρα του συγκροτημένη και ολοκληρωμένη απάντηση στα προβλήματα της κρίσης. Οι προτάσεις του είναι ανθρωποκεντρικές και φιλολαϊκές ενώ παράλληλα θέτουν σε αμφισβήτηση το κυρίαρχο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και διακυβέρνησης που οδήγησε την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στη φτωχοποίηση και τη δραματική πτώση του βιοτικού του επιπέδου.
«Το σύστημα φοβάται, εμείς όχι! Εάν όχι τώρα πότε; εάν όχι εμείς ποιοι;» διαμηνύουν, μένει να αποδειχτεί το εάν θα καταφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου