ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Oι δραστηριότητες μας χθές και σήμερα

Δελτίο Τύπου                                   25/4/2012
                
                 ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο
                    ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου μας που θα γίνει στο "Πάνθεον" σήμερα Τετάρτη 25/4 και ώρα 19:00. Οι παρόντες στην εκδήλωση μπορούν να θέσουν τα ερωτήματά τους και να συνομιλήσουν με τους υποψηφίους βουλευτές και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα καθημερινά προβλήματα τους και το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. 



Στα ακριτικά χωριά Γηρομέρι, Φανερωμένη, Μαυρονέρι, Κερασοχώρι, Παλαμπά, και Κάτω Ξέχωρο περιόδευσε χθες Τρίτη 24/4 ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσότσης, ενώ στη συνέχεια επιστρέφθηκε τον γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Φιλιατών και το Γηροκομείο.  Συνομίλησε με τους κατοίκους των ακριτικών χωριών και διαπίστωσε πως αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από το κράτος. Εκτός από την φτώχεια την ανεργία και την μείωση των δρομολογίων του ΚΤΕΛ έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής φροντίδας ενώ η πενιχρή τους σύνταξη συνεχώς μειώνεται. Ο Δημήτρης Τσότσης προσπάθησε να τους δώσει ελπίδα και τους εξήγησε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση των όρων του μνημονίου και την άρνηση πληρωμής του επαχθούς μέρους του χρέους ώστε να φανερωθούν εναλλακτικοί δρόμοι για έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Παραθέτουμε παρακάτω το σχετικό πακέτο προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ :

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για την καταπολέμηση της ακρίβειας και ΤΗΝ στήριξη του λαϊκού εισοδήματος
Προτείνουμε ως μέτρα άμεσης προτεραιότητας: Η ενίσχυση και η αποκατάσταση του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:
  • Να αυξηθούν τα εισοδήματα στα προ της κρίσης επίπεδα, σε συνάρτηση με τις αναπτυξιακές συνθήκες της χώρας.
  • Να αποκατασταθούν οι φορολογικές αδικίες. Αποκατάσταση του αφορολογήτου ορίου, ώστε να μην φορολογούνται εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας .
  • Αύξηση του κοινωνικού μισθού και περιορισμός του χρηματικού κόστους ζωής και των δαπανών των νοικοκυριών, μέσω της απο-εμπορευματοποίησης και της αναβαθμισμένης παροχής δημόσιων αγαθών, όπως η παιδεία, η υγεία, κλπ.
  • Επαναφέρουμε την πρότασή για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ένα μέτρο που υπάρχει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • Ως ΣΥΡΙΖΑ προτείνουμε η ΕΛΣΤΑΤ να καθορίσει έναν ειδικό δείκτη πληθωρισμού που θα αφορά τα φτωχότερα νοικοκυριά και θα υπολογίζει τις αυξήσεις των τιμών βάσει των ιδιαίτερων καταναλωτικών προτύπων και αναγκών. Αυτός ο δείκτης, τον οποίον θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε «πληθωρισμό των φτωχών», θα αποτελεί το πραγματικό κριτήριο της αύξησης του κόστους διαβίωσης των φτωχότερων νοικοκυριών
  • Θέσπιση αντιτράστ νομοθεσίας, η οποία θα προβλέπει ουσιαστικό προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο στη διαμόρφωση και λειτουργία των λεγόμενων καρτέλ καθώς και στις καταχρηστικές πρακτικές τους και παράλληλα, θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ολιγοπωλιακές και εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά, ως προς τις τιμές, την ποιότητα, την ασφάλεια και την υγιεινή προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, για τη διασφάλιση του συνδυασμού τιμής και ποιότητας (υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, ΕΦΕΤ, Γενικό Χημείο, υπουργείο Γεωργίας, φοροεισπρακτικοί – φοροελεγκτικοί – εισφοροελεγκτικοί μηχανισμοί κλπ), για κοστολογικό έλεγχο.
  • Θεσμική, οικονομική και διοικητική ενίσχυση και διεύρυνση αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί από την πολιτική και οικονομική εξάρτηση συμφερόντων για να επιτελέσει το έργο της.
  • Ανάκτηση της διακριτικής ευχέρειας της κυβέρνησης για προσωρινή διοικητική μείωση των τιμών. Άμεση επιβολή της στα αγαθά βασικών αναγκών λαϊκής κατανάλωσης. Δεν μπορεί να έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε τη βενζίνη στα 2€. Δεν μπορεί να έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε προϊόντα αγροτικής παραγωγής που ο παραγωγός τα πουλάει σε εξευτελιστικές τιμές και στο ράφι στα σούπερ μάρκετ να τα αγοράζουμε εμείς 60, 70, 80% πάνω από την τιμή παραγωγού.
  • Αυστηρό κοστολογικό έλεγχο σε όλα τα στάδια διύλισης και εμπορίας των πετρελαιοειδών. Να τεθεί οροφή στις τιμές τους από τη διύλιση και το εμπόριο μέχρι τον καταναλωτή.
  • Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο 80% για το πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης από τον Οκτώβριο του 2012 και συνολική επανεξέταση του θέματος.
  • Σύγκρουση με το καρτέλ των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας, οι οποίοι διαρκώς αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων. Άμεση διοικητική μείωση των τιμών των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας καθώς και συγκρότηση δημόσιου-κοινωνικού φορέα σχεδιασμού, ελέγχου και παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, για την επαρκή και φτηνή ενδονησιακή διασύνδεση και τη συνολική μείωση του κόστους των ακτοπλοϊκών μεταφορών.
  • Δραστική μείωση της τιμής των διοδίων και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων προς όφελος των πολιτών. Είναι αδιανόητο για δρόμους που ακόμα δεν έχουν κατασκευαστεί και που θα κοστίσουν στον  Έλληνα φορολογούμενο τρεις έως τέσσερις φορές παραπάνω απ΄ ότι ο αντίστοιχος μέσος όρους κόστους σε άλλες χώρες της Ε.Ε., να καλούνται οι πολίτες να πληρώνουν ένα τόσο υψηλό αντίτιμο.
  • Μείωση των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και θέσπιση της υποχρέωσης των εργοδοτών να προμηθεύονται και να καταβάλουν το κόστος μηνιαίων ή ετήσιων καρτών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους.
  • Πάγωμα, σε πρώτη φάση, των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, με απόρριψη οποιουδήποτε αιτήματος για αύξησή τους. Επανάκτηση υπό δημόσιο έλεγχο όλων των ιδιωτικοποιημένων ΔΕΚΟ και λειτουργία τους με κοινωνικά κριτήρια. Το ρεύμα, το νερό, η ενέργεια δεν είναι εμπορεύματα αλλά δημόσια αγαθά και κοινωνικά δικαιώματα κάθε πολίτη.
  • Εξυγίανση και είσοδος των συνεταιρισμών σε όλο το κύκλωμα παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου